FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liberalke Vladi: uspostavite učinkovit sustav zaštite žrtava i suprotstavite se zločinu

Autor: smar
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Potaknute obiteljskom tragedijom u Graboštanima kod Hrvatske Kostajnice, Ženska inicijativa HSLS-a - Liberalke apelirala je danas na Vladu i resorna ministarstva da uspostave sustav koji će omogućiti dosljednu i pravovremenu zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Liberalke u priopćenju traže dosljednu provedbu zakona te stvarnu zaštitu žena i djece kada prijave nasilje i zatraže pomoć.

Podsjećaju da zakon predviđa udaljavanje počinitelja nasilja iz doma, ali se to, ističu, u praksi uglavnom ne provodi, osobito ako je nasilnik i vlasnik nekretnine.

Također napominju da u sklopu svoga programa "Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće" traže da se iz doma udalji nasilnik bez odugovlačenja i iznimki, umjesto da se žrtve nasilja dodatno traumatiziraju odvlačenjem u nepoznato te "getoiziranjem" u skloništima.

Budući da se žrtvama ne pruža psihološka i pravna pomoć te da ne postoje mehanizmi solidarnosti i ohrabrenje kroz 'ad hoc' programe pomoći koji bi bili dostupni odmah, a ne nakon višemjesečnog čekanja rješenja Centra za socijalnu skrb, sve to ukazuje na činjenicu da nedostaje učinkoviti sustav zaštite, smatraju Liberalke.

"Vrh i resorna ministarstva trebaju se prestati 'uhodavati' i uspostaviti učinkoviti sustav koji će spriječiti daljnje zločine, a Hrvatski Sabor u što hitnijem roku ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja - CETS br: 210, čiji postupak ratifikacije je upravo u tijeku", zaključuju Liberalke u priopćenju.

(Hina) pp/xsmar ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙