FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: potražnja premašila ponudu

Autor: scvi
ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Prvog dana novog razdoblja održavanja obvezne pričuve banaka, na Tržištu novca potražnja je premašila ponudu, a nepodmireno je ostalo čak 100 milijuna kuna prijavljenih potreba za novcem.

Potražnja je danas skočila gotovo 7 puta u odnosu na jučer, dosegnuvši 216,89 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je smanjena 28,53 posto, na 186,89 milijuna kuna.

Najviše je ugovoreno pozajmica s rokom vraćanja za tjedan dana, 80,39 milijuna kuna, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,15 milijuna kuna.

Također, plasirano je i 36,5 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, pri čemu je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 3,07 na 0,24 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 116,89 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa iznosila 0,87 posto.

„Prvi dan novog razdoblja održavanja obvezne pričuve donio je veću potražnju za pozajmicama. Ponuda kuna je skromnija, dok je potražnja za prekonoćnim i ročnim pozajmicama porasla. Ponuđene kune nisu iskorištene u potpunosti zbog niske kamatne stope i zbog limita sudionika. Rast potražnje nije značajnije utjecao na visinu kamatne stope, pa je tako prekonoćna prosječna kamatna stopa iznosila 0,24 posto, navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙