FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća brani svoje rezultate u vezi sa zviždačima

Autor: vrad
WASHINGTON, 11. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Bijela kuća je u utorak branila svoje dosadašnje rezultate na području zaštite "zviždača", ali nije htjela reći hoće li Edward Snowden, bivši konzultant obavještajne službe odgovoran za otkrivanje informacija o sveobuhvatnom sustavu nadzora, imati takav status.

Drugi dan zaredom, glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, Jay Carney nije htio komentirati tu aferu koja je uzbunila svjetsku javnost, dok se ne zna gdje je Snowden koji je zadnji put viđen u Hong Kongu.

Na redovitoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji novinari su upitali Carneyja smatra li Bijela kuća Snowdena "izdajnikom", kako se izrazio predsjednik Zastupničkog doma John Boehner ili bi se u toj stvari mogao primijeniti status "zviždača" ("whistleblower") koji bi mu osigurao imunitet.

"Neću govoriti o nedavno pokrenutoj istrazi. Za sve u vezi s tom osobom, njegovim statusom i pojedinostima te istrage nadležni su pravosuđe i FBI", rekao je Carney ne želeći reći ni hoće li Sjedinjene Države tražiti Snowdenovo izručenje, kao što su tražili kongresnici iz obiju stranaka.

Carney je ipak napomenuo da se osobe sa sigurnosnom akreditacijom koje po ugovoru rade za obavještajnu zajednicu, poput Snowdena, moraju "obvezati da će čuvati državnu tajnu kao i svi državni dužnosnici".

Carney je, čitajući pripremljen tekst, rekao da je "Obamina administracija pokazala da se zauzima za zaštitu zviždača". No napomenuo je i da "postoje procedure koje zviždači mogu upotrijebiti i koje jamče zaštitu interesa nacionalne sigurnosti".

Glasnogovornik je podsjetio da je Obama koncem studenog 2012. potpisao zakon kojim se ta zaštita pojačava.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙