FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Usmeno smo pozvani na mirovnu konferenciju o Siriji

Autor: mhaj
MOSKVA , 11. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Zamjenik iranskoga ministra vanjskih poslova Hosein Amir Abdolahian u utorak je rekao kako je prije deset dana Iran pozvan na sudjelovanje u međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Siriji, dodavši kako je zasad riječ samo o usmenom pozivu.

Abdolahian nije precizirao tko je poziv uputio. "Smatramo da bi takva konferencija mogla uspjeti ako u njezinu radu budu sudjelovale sve strane", kazao je na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.

SAD i Rusija nastoje organizirati međunarodnu mirovnu konferenciju pod nazivom Ženeva 2, u čijem bi radu sudjelovali predstavnici sirijskog režima i oporbe. Pokušao bi se pronaći način okončanja sukoba u kojemu je, prema podacima nevladinih organizacija, od ožujka 2011. ubijeno više od 94.000 ljudi.

Konferencija je prvobitno predviđena za lipanj, no s obzirom na to da se nije uspjela postići suglasnost u pogledu sudionika konferencije, neće se održati prije srpnja. Nova pripremna sjednica održat će se 25. lipnja.

Iranci, čije je sudjelovanje u konferenciji jedan od glavnih kamena spoticanja, krajem svibnja dobili su usmeni poziv, prenijela je službena novinska agencija Irna. Za sudjelovanje Teherana osobito se zalaže Rusija, koja podupire režim Bašara al-Asada, a Washington i Pariz tome se oštro protive.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙