FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačana sigurnost u bolnici u kojoj se liječi Mandela

Autor: djan
LONDON, 11. lipnja 2013. (Hina) - Sigurnost oko bolnice u kojoj se već četvrti dan liječi južnoafrička politička ikona Nelson Mandela (94) pojačana je u utorak, piše britanski list Guardian.

Desetak policajaca koji nadziru bolnicu Mediclinic u Pretoriji u utorak su pojačali kontrolu osoba i vozila na ulazu. Veliki novinarski kontigent koji je u ponedjeljak stajao pred ulazom u bolnicu premješten je na drugu stranu ulice i zapriječeno im je da priđu bliže.

Iz bolnice je u utorak popodne priopćeno da je Mandela, koji se bori s upalom pluća, i dalje u "kritičnom, ali stabilnom stanju".

Neki od starih Mandelinih suboraca pozvali su javnost da mu osigura mir. Denis Goldberg, koji je kao i Mandela bio osuđen na doživotni zatvor na istom suđenju 60-ih godina, kazao je: "Mislim kako je vrijeme da svi prihvatimo da svatko od nas ima svoju ulogu i onda ide dalje. To je prirodan poredak stvari".

"Pustimo ga, pustimo ga sa svom našom ljubavi, s našim divljenjem i sa željom da budemo kao on", poručio je Goldberg.

Mnogi se, međutim, u JAR-u mole da Mandela dobije i ovu bitku. "Bit će vrlo teško prihvatiti da je vrijeme da ga pustimo i da se približava vječnoj slavi. Sada moramo slaviti njegov život", kazao je politički analitičar William Gumede.

Neki novinski komentatori primjetili su ipak i promjenu u raspoloženju nacije i prihvaćanje mogućnosti da je možda ovo borba u kojoj junak borbe protiv aparthejda i simbol nacionalnog pomirenja možda neće biti pobjednik.

Tako se na udarnom mjestu lista "Sowetana", jednog od najvećih u zemlji, nalazi naslov "Qunu se priprema za najgore". Qunu je Mandelino rodno selo, a njegovi mještani navodno su već počeli pripreme za slučaj njegove smrti.

(Hina) xdj ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙