FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: nismo se ilegalno koristili američkim špijunskim sustavom

Autor: vmrs
LONDON, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Britanija je u ponedjeljak objavila kako su neutemeljene optužbe da su službe sigurnosti zaobilazile britanske zakone upotrebom podataka koje su britanski državljani prikupili PRISM-om, tajnim američkim špijunskim programom.

Vlada premijera Davida Camerona pod velikim je pritiskom oporbe i medija i mora smiriti javnost nakon što je američki zviždač Edward Snowden prošli tjedan objavio podatke o PRISM-u. Njegovom objavom saznalo se za veliki nadzorni sustav koji se proteže po cijelome svijetu, koji čita e-mailove, elektronsku komunikaciju i telefonske podatke, a i podatke o nekim Britancima. Dokumenti koji su procurili pokazuju da su podaci nekad proslijeđeni i britanskim službama sigurnosti.

Američki zakon ograničava državi ovlasti u prisluškivanju kod kuće, ali nema gotovo nikakvih ograničenja kad je u pitanju prisluškivanje stranih državljana, pa i u savezničkim državama poput Britanije s kojom Washington dijeli obavještajne podatke.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je pred parlamentom da se britanska služba za prisluškivanje GCHQ uvijek drži britanskih zakona kad obrađuje takve podatke.

"Ta je optužba neutemeljena", rekao je. "Svi podaci koje smo dobili od SAD-a, a koji se tiču britanskih državljana, podložni su britanskim zakonima i zaštiti", rekao je Hague koji nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti nikakve pojedinosti o američko-britanskome dijeljenju obavještajnih podataka jer bi to, rekao je, pomoglo britanskim neprijateljima.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙