FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko: Hrvatska spremna pomoći BiH, no ne nudi recepte

Autor: rmav
BANJA LUKA, 10. lipnja 2013.(Hina) - Hrvatska ne želi nuditi recepte za rješenje problema u kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, no spremna je zajedno s drugima pomoći, kazao je Hini u ponedjeljak u Banjoj Luci predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"Hrvatska je zainteresirana za napredak BiH i cijele regije i za procese koji će ih približiti Europskoj uniji", kazao je Leko dodajući kako je to način da se osigura mir i prosperitet.

Objašnjavajući što Hrvatska može učiniti u sadašnjoj političkoj krizi s kojom je BiH suočena, Leko je kazao kako se recepti ne mogu nuditi no mogu se potaknuti sva tri konstitutivna naroda da traže rješenje koje će svima jamčiti jednaka prava. "Tražimo da se nađe rješenje koje će i Hrvatima omogućiti ravnopravnost i da sudjeluju u kreiranju svog nacionalnog bića u BiH, jer je to i njihova domovina", izjavio je Leko koji u Banjoj Luci, zajedno s predsjednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, sudjeluje na konferenciji posvećenoj pomirenju i stabilnosti u regiji.

Na upit je li osobno zabrinut trenutačnim stanjem u BiH predsjednik Hrvatskog sabora je kazao kako je zabrinutost "preteška riječ".

"Voljeli bismo da procesi idu brže i da se rješenja nađu što prije. Mi smo zainteresirani za funkcionalnu BiH i željeli bismo da se u tom pravcu djeluje", izjavio je Leko.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić, koji također sudjeluje na banjolučkom skupu, novinarima je kazao kako se za BiH moraju naći rješenja koja će omogućiti da ta zemlja funkcionira pravednije i racionalnije tim prije što je ona "najsporiji vagon u regiji". "Hrvatsko pitanje ovdje je neriješeno", kazao je Ljubić podsjetivši kako se i bivša Jugoslavija raspala upravo zbog neriješenog nacionalnog pitanja. "Prva stvar koju i u BiH moramo riješiti je nacionalno pitanje", ocijenio je Ljubić.

Na upit hoće li hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti BiH nastaviti raditi u Sarajevu nakon prošlotjednih prosvjeda, Ljubić je kazao kako će oni to učiniti "kada se steknu uvjeti".

"Čujem da se demonstracije nastavljaju. U ovom trenutku nema uvjeta raditi na tim prostorima (u Sarajevu) bez pritiska", kazao je Ljubić ustvrdivši kako je i on prošlog tjedna bio talac zajedno s ostalim dužnosnicima i zaposlenicima u tijelima vlasti BiH koji su bili blokirani u parlamentu u Vijeću ministara više od dvadeset sati.

Dužnosnici u tijelima vlasti BiH koji dolaze iz Republike Srpske ranije su najavili kako do daljnjeg neće dolaziti na posao u Sarajevo, koje nakon prošlotjednih prosvjeda smatraju nesigurnim.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack kazala je, međutim, kako je krajnje vrijeme da bosanskohercegovački političari i parlamentarci počnu raditi svoj posao.

"Nema opravdanja za političare da ne rade svoj posao", kazala je Pack novinarima dodajući kako BiH, ukoliko želi ka Europskoj uniji, jednostavno mora ispuniti uvjete na način na koji je to učinila Hrvatska.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙