FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija još ne odbacuje mogućnost povratka mirovnih snaga na Golan

Autor: rkor
BEČ, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Austrija još nije odbacila mogućnost povratka svojih mirovnih snaga u sklopu UN-ove misije na Golansku visoravan, ako se poboljšaju uvjeti njihova mandata, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

Austrija je u četvrtak najavila da će povući svojih 380 vojnika iz sastava UN-ove mirovne misije koja ima ukupno tisuću pripadnika, nakon što su izbile borbe između sirijskih vojnika i pobunjenika. UN-ove mirovne snage na Golanskoj visoravni nadziru primirje između Sirije i Izraela koje je na snazi 40 godina.

Kako su prenijeli austrijski mediji, Spindelegger je na pitanje smatra li da bi pripadnici mirovnih snaga morali biti bolje naoružani, odgovorio: "Nešto će se u mandatu morati promijeniti. Bez obzira na to tko dođe nakon nas, morali bi imati bolje uvjete... Ne odbacujemo mogućnost povratka na Golan, ako se uvjeti promijene."

Osim zaoštravanja borbi na području operacije UN-ovih mirovnih snaga, bilo je i nekoliko incidenata u kojima su sirijski pobunjenici zadržali promatrače UN-a.

Austrijski ministar obrane rekao je da njihov kontingent može ostati na svojoj dužnosti četiri tjedna, kako bi se sigurno obavila primopredaja.

Rusija je ponudila da će zamijeniti Austriju na Golanskoj visoravni, ali UN je odgovorio da ne može prihvatiti tu ponudu jer sporazum Sirije i Izraela ne dopušta sudjelovanje stalnih članica Vijeća sigurnosti u misiji.

Svoje mirovnjake s Golana su posljednjih mjeseci povukli Hrvatska i Japan.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙