FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska isključuje prijevremene izbore

Autor: slek
ISTANBUL, 8. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Stranka turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana isključila je u subotu prijevremene izbore dok tisuće protuvladinih prosvjednika prkosi njegovom pozivu da odmah prekinu prosvjede.

Huseyin Celik, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvitka (AKP) koju je Erdogan osnovao prije nešto više od deset godina, rekao je kako će lokalni i predsjednički izbori biti održani sljedeće godine kako je i planirano, a opći izbori 2015.

"Vlada funkcionira kao sat. Nema potrebe za prijevremenim izborima", rekao je novinarima nakon sastanka stranačkog izvršnog odbora u Istanbulu.

"Svijet se bavi gospodarskom krizom, a Turskoj ide dobro. Izbori se ne održavaju zato što ljudi stupaju ulicama", rekao je.

Samo nekoliko kilometara dalje deseci tisuća Turaka prkosili su Erdoganovom pozivu od petka da odmah prekinu protuvladine prosvjede ponovno se okupljajući na središnjem trgu Taksim gdje se policija za suzbijanje nereda uz potporu helikoptera i oklopljenih vozila prvi put sudarila s prosvjednicima prije tjedan dana.

Prosvjednici su podigli improvizirani logor u parku Gezi na Trgu Taksim gdje spavaju u šatorima i oštećenim autobusima ili umotani u deke pod drvećem.

Ono što je počelo kao prosvjed protiv vladinih planova da gradi u parku pretvorilo se u dosad neviđeno pokazivanje gnjeva zbog, kako smatraju autoritarne vlasti Erdogana i njegove stranke AK s islamističkim korijenima, što je dovelo do najtežih prosvjeda u posljednjih nekoliko desetljeća.

Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove protiv prosvjednika tijekom noći u radničkoj četvrti Gazi u Istanbulu u kojoj je dolazilo do oštrih sukoba s policijom i tijekom 1990-tih. Slični nemiri događali su se iz noći u noć prošloga tjedna u nekoliko turskih gradova, a u njima je poginulo troje ljudi, a blizu 5.000 je ozlijeđeno.

Stotine prosvjednika su se pjevajući i trubeći automobilskim sirenama okupile u subotu i u središtu glavnog grada Ankare, u kojoj je prošloga tjedna dolazilo do sukoba.

Erdogan ne pokazuje namjeru da raščisti Taksim, oko kojeg su prosvjednici podigli desetke barikada zatvarajući dio središta Istanbula. Policija se s trga povukla prije nekoliko dana.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙