FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Despot: Mesićeva reakcija na tragu staljinističkih i boljševičkih manira

Autor: tdel
ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Glavni urednik magazina "Vojna povijest" (VP) Zvonimir Despot ocijenio je večeras kako zahtjev bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se najnoviji broj povuče iz prodaje na tragu staljinističkih i boljševičkih manira, kad se trebalo zabranjivati, pa i likvidirati, sve što je nepoćudno.

Reagirajući na Mesićevo priopćenje, Despot je istaknuo da se VP od početka izlaženja bez razlike bavi vojnopovijesnim temama te ne gaji ni jednu ideologiju, a Mesića je optužio da je glorificirao ustaški pokret.

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista i bivši predsjednik države Stjepan Mesić zatražio je da se iz prodaje povuče VP koji se u najnovijem broju bavi razvojem oružane sile ustaškog pokreta, a na naslovnici donosi sliku ratnog zločinca Jure Francetića. Mesić je naveo da je sa "zaprepaštenjem i zgražanjem" primio informaciju da je VP još od 2011. nadležno Ministarstvo preporučilo za čitanje u srednjim školama.

"Vojna povijest" se od početka izlaženja, od travnja 2011., bavi vojnopovijesnim temama, bez razlike. Jesu li u pitanju partizani, ustaše, Nijemci, Talijani, Rusi, Amerikanci, četnici… VP ne gaji ni jednu ideologiju, ne navija ni za koga, ali i ne skriva povijesne činjenice, jer su sve teme otvorene za istraživanje i pisanje", ističe Despot dodajući kako u demokraciji više nema tabua i zabrana. Smatra da je Mesić samo malo trebao pogledati pogledati slične magazine i knjige koji desetljećima izlaze na svjetskom tržištu.

"Koliko je knjiga u svijetu izašlo s Hitlerom na naslovnici? Ili sa Staljinom? I to je odmah bila glorifikacija? Ili, knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Zar i on glorificira Ustaški pokret", upitao je Despot.

Smatra da će Mesić, kao i svi koji misle kao on, idući put pažljivije govoriti o ovim temama, a ne "da truje hrvatski javni prostor traženjem zabrana koje smo imali do 1990. godine". "Ako je netko glorificirao Ustaški pokret, to je onda upravo bio bivši predsjednik Mesić, čiji su govori javno dostupni na internetu", ustvrdio je Despot.

Podsjeća i da je nedavno VP na naslovnici imao temu i fotografiju iz vremena JNA i da je tada napisao kako je JNA, bez obzira na naše osjećaje, na agresiju, na rat, dio naše vojne povijesti, te da ni u kojemu slučaju tu temu ne smijemo izbjegavati. Naveo je da je bilo nekoliko ružnih reakcija na objavu te teme na naslovnici, no da se u VP-u bave izučavanjem hrvatske vojne povijesti iz svih razdoblja.

Despot navodi da i otvaranjem teme u ovom broju - Ustaška vojnica i slika Francetića na naslovnici, VP dokazuje i pokazuje kako se treba odnositi prema proučavanju povijesti, "nema više ideologizacije, nema tabua, nema skrivanja, nema navijanja".

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙