FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devetero mrtvih u napadu iračkog bombaša na iranske hodočasnike

Autor: vmrs
BAGDAD, 7. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Bombaš samoubojica zaletio se u petak u Iraku autom u autobus s iranskim hodočasnicima i ubio najmanje devet osoba.

Vjeruje se da je hodočasnike šijite napao pripadnik sunitskih pobunjenika i to radi izazivanja sektaških sukoba.

Lokalni ogranak al Qaede i drugi sunitski pobunjenici u ofenzivi su od početka godine, potaknuti većinom sunitskim ustankom u susjednoj Siriji, a cilj im je da izazovu sunitsko-šijitsko krvoproliće kakvo je 2006. i 2007. odnijelo tisuće života.

Policija je objavila da je u petak napadu u Muqdadiyi, 80 km sjeveroistočo od Bagdada, samoubojičina meta bio konvoj od tri autobusa s iranskim hodočasnicima koji često dolaze u južnoiračke šijitske hramove. Poginulo je najmanje devetero ljudi, a 27 je ranjeno, objavila je policija.

"Dok su autobusi prolazili, iz sporedne se uličice pojavio bijeli auto i velikom brzinom udario u drugi autobus. Vidio sam kako je autobus planuo", rekao je Ahmed Ferhan, Iračanin ozlijeđen u toj eksploziji.

Jedan predstavnik iranske organizacije za hadžiluk i hodočasništvo rekao je agenciji Fars da je po preliminarnim podacima poginulo 16 Iranaca, a 44 je ranjeno.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙