FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena Puntarićeva izložba "Felix u gostima"

Autor: vhor
KARLOVAC, 6. lipnja 2013. (Hina) - Pod jednostavnim nazivom "Felix u gostima" večeras je u galeriji ZILIK Doma za djecu "Vladimir Nazor" u Karlovcu otvorena samostalna izložba karikatura popularnog zagrebačkog karikaturista Srećka Puntarića Felixa.

Izloženi radovi presjek su domaće društveno-političke stvarnosti u posljednjih 15-ak godina i bave se raznim kategorijama u društvu, od poslovnog svijeta, sindikalnih junaka do političkog i stranačkog svijeta, a u Glasu Koncila bavim se i duhovnom tematikom na svoj način. Karikature su s tekstom zato što često predstavljaju određeni dnevni komentar, iako smo mi karikaturisti na međunarodnim festivalima karikature uglavnom izlagali karikature bez teksta, nastojeći da općom prepoznatljivošću ljudi razumiju simboliku i ono što smo htjeli reći, kazao je Srećko Puntarić Felix.

Puntarićeva izložba nastavak je njegova ovogodišnjeg sudjelovanja na Zimskoj likovnoj koloniji održanoj u siječnju u Domu i osebujnim karikaturističkim likovnim izrazom doprinosi raznolikosti opusa likovnih sadržaja po kojima je ZILIK poznat u umjetničkim krugovima.

Podsjetivši da karikatura u prijevodu znači pretjerivanje, publicist i karikaturist Janko Bučar, kazao je da je Puntarićev opus uz specifičan humor protkan i blagom dozom kritike, taman toliko da i ona pridonosi dubini humora, ali da se na tu kritiku ne mogu naljutiti ni oni na koje se ona i odnosi. U tom smislu, kazao je Bučar, karikatura je ponekad i zahtjevnija od samog slikarstva, jer istovremeno nosi poruku i porugu.

Puntarić je svoje prve radove i bezimene, ali prepoznatljive likove objavio 1975. godine u humorističnom časopisu "Kerempuhu", a danas je ostao jedan od rijetkih karikaturista koji imaju redovito mjesto u tiskanim medijima, u Puntarićevu slučaju to su Večernji list i Glas Koncila.

Karikatura u Hrvatskoj, kazao je Bučar, sve više nestaje i ugrožena je kao izražajna vrsta, a to je vjerojatno tako, tumači Bučar, zato što izdavači daju prednost reklamama koje im donose novac, nasuprot karikaturama za koje još moraju i platiti. Puntarić je ipak gotovo sav svoj do sad objavljivani opus spasio objavivši ga sabranog u 30 knjiga karikatura izdanih u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje je uz to i dobitnih brojnih nagrada na izložbama karikatura.

Puntariću je Karlovac u uspomeni po karikaturističkom doprinosu u počecima Karlovačkih dana piva, a novinska karikatura, kojom se i proslavio u hrvatskoj široj javnosti, za njega je prvenstveno komunikacija.

(Hina) xvhor ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙