FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukšić: strategija je samo "zbrčkani" tekst

Autor: tkol
ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Laburist Branko Vukšić ustvrdio je danas, u saborskoj raspravi, kako je Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017. "samo zbrčkani tekst" u kojem se ne nudi ni jedno rješenje, te će poslužiti rasprodaji svega što vrijedi, a još nije rasprodano.

"Strategija ne nudi rješenje, a ni ne postoje podaci o vrijednosti imovine. Sve je ovo samo alibi za rasprodaju", ustvrdio je Vukšić.

Odgovorila mu je SDP-ova Tonka Ivčević rekavši kako Strategija ne bježi od stvaranja registra imovine te daje smjernice kako raspolagati imovinom. "Zbog zanemarivanja činjenice da državna imovina pripada građanima neki oblici državne imovine nikada nisu stavljeni u produktivnu upotrebu, no to će se sada mijenjati", ustvrdila je na što ju je laburist Nikola Vuljanić prozvao za "bezlične panegirike vlasti". "Strategija je sjajna, al' nema popisa imovine, registra, informacija... nije li možda to trebalo prvo napraviti", upitao je Vuljanić.

Branko Bačić (HDZ) zamjerio je što primjerice Jadrolinija nije uvrštena među strateška trgovačka društva dok HŽ putnički prijevoz jest, te se zapitao u čemu je razlika.

"Dobro je da o Strategiji raspravljamo, no ona ne bi trebala biti Sveto pismo i može biti i bolja", ustvrdio je HDSSB-ov Zoran Vinković zatraživši da Strategija ide u dva čitanja. Po njegovom mišljenju, o decentralizaciji iz Plana 21 nema ni govora, već se sve svelo na centralizaciju vlasništva i upravljanja. To je udar na lokalnu i regionalnu samoupravu, ustvrdio je. "Ne možete reći da je za sve kriva lokalna samouprava! Uzeli ste sve što ste mogli", poručio je vladajućima.

S njim se složio i HDZ-ov Josip Borić koji je rekao kako tek kad je dokument došao shvatio da od decentralizacije stvarno nema niti jednog slova. Ustvrdio je da u Strategiji jednako vrijedi koncesija uz more kao i komad zemlje ili nekretnine u zabačenom dijelu Hrvatske. Njegovog stranačkog kolegu Gorana Marića zabrinulo je što ne zna kako se može upravljati sa nečim kad se ne zna što imamo.

Laburist Dragutin Lesar zamjerio je što je u dijelu o budućem upravljanju najveći dio posvećen samo trgovačkim društvima. "Zemljište, poslovni objekti ili stanovi - jesu li oni manje važni od vlasničkih udjela u trgovačkim društvima", zapitao je. Žao mu je, kazao je, što nema kategorizacije po prioritetima ulaganja, a napomenuo je i kako se predloženi dokument ponaša kao da vlada već nije odlučila o prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. "Jedna Podravka može biti prodana kao košara jabuka - to omogućava ova strategija", ustvrdio je Lesar.

HNS-ov Petar Baranović istaknuo je kako je temeljna vrijednost Strategije smjernica da se nacionalna bogatstva ne prodaju, osim jasno definiranih slučajeva. "Zbog stihijskog upravljanja Hrvatska je doživjela štete brojive u milijardama kuna", ustvrdio je Baranović dodavši kako ga stoga čudi takvo 'obrušavanje' na Strategiju, koja kako je rekao, nije zakon nego smjernica.

Raspravu o Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017. zastupnici će nastaviti sutra, kada bi također trebali i glasovati o raspravljenim točkama.

Sjednica započinje u 9,30 sati.

(Hina) xkt ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙