FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 5. lipnja

Autor: spar
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 5. lipnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu novoga Zakona o obrtu u prvom čitanju koji bi, uvjeravaju u Vladi, trebao donijeti sigurnost i lakšu poziciju obrtnicima u Hrvatskoj (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Iz Vlade kao jednu od najvažnijih zakonskih novina navode odredbu po kojoj se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine od obrtnika više neće moći provesti nad kućom ili stanom u kojoj obrtnik stanuje zajedno s osobama koje uzdržava. Ovrha se ne bi provodila ni na poslovnim prostorima u kojima obrtnik obavlja djelatnost koja mu je glavni izvor sredstava za život. Naime, dosad je obrtniku radi namirenja novčanih potraživanja mogla biti zaplijenjena sva imovina. No, prema prijedlogu novoga zakona obrtnik će moći, ako to sam želi, založiti i kuću, stan ili poslovni prostor.

ZABOK - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić sudjelovat će na predstavljanju projekta „Energetski centar Bračak“, te na konferenciji za novinare čiji je domaćin Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) “ u dvorcu Bračak (13,30 sati, dvorac Bračak, Zabok). Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz „Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova“ podupire i projekt „Stvaranje preduvjeta za održivu podršku razvoju konkurentnosti gospodarstva i daljnji razvoj tehnološke infrastrukture u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj – rekonstrukcija dvorca Bračak“ i to kroz tehničku pomoć, te sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, o čemu je ugovor potpisan početkom travnja ove godine. Vrijednost projekta je preko dva milijuna eura.

ZAGREB - Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić će se na konferenciji za novinare osvrnuti na aktualna događanja (11 sati, Velika dvorana Hrvatskog šumarskog društva, Mažuranićev trg 11).

OSIJEK - Konferencijom za novinare šef Delegacije EU u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren i župan Vladimir Šišljagić će službeno otvoriti multimedijsku izložbu pod nazivom "Ja - građanin EU-a" (10 sati, Trg Ante Starčevića). Izložba se otvara u povodu skorog pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, a organizirala ju je Delegacija EU u Republici Hrvatskoj. Tijekom izložbe, od 5. do 8. lipnja, posjetitelji će imati prilike informirati se na jednostavan i zanimljiv način o pravima i mogućnostima koje im kao budućim građanima EU-a donosi članstvo u EU, a izložba se održava i u sklopu Europske godine građana. Veleposlanik Vandoren će tijekom svog boravka u Osijeku posjetiti i Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje, Hrvatsku agenciju za hranu te poslijediplomski interdisciplinarni doktorski studij Europski studij na Sveučilištu J.J. Strossmayera. Predviđena je također posjeta projektu Vinskih cesta i regionalnom muzeju u Tvrđi u Osijeku.

ZAGREB - Nevladina organizacija "Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću" organizira raspravu na temu Izbrisanih (11 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112 c). Na raspravi će govoriti pravnica ljubljanskog Mirovnog Inštituta Katarina Vučko te aktivistkinja za prava izbrisanih stanovnika Slovenije Mirjana Učakar. Nakon rasprave bit će prikazan dokumentarni film "Dolge Počitnice" autora Damjana Kozolea. Odlukom Ustavnog suda Republike Slovenije i temeljem uputa slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova, slovenske administrativne službe su 26. veljače 1992. godine izbrisale 25.671 stanovnika iz registra stalnog prebivališta. Izbrisani su bili uglavnom porijeklom iz bivših jugoslavenskih republika s jugoslavenskim državljanstvom ili državljanstvom određene republike, a u Sloveniji su živjeli temeljem reguliranog stalnog boravka. Nakon 20 godina agonije u njihovu je korist nedavno presudio Europski sud za ljudska prava te je odredio da im Slovenija mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete za nematerijalna prava. Tih 11 tužitelja, koji su pravdu dobili na Europskom sudu, sada predstavljaju temelj za daljnje tužbe protiv Slovenije.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

Ujutro: Tomislav Rubić

Popodne: Srebrenka Parlov

Navečer: Davor Marković

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙