FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravno traži otvaranje graničnog prijelaza u Čepikućama prema RH

Autor: zkre
MOSTAR, 4. lipnja 2013. (Hina) - Općina Ravno na jugu BiH, koja graniči s Hrvatskom, zatražila je od vlasti dviju država da se granični prijelaz Čepikuće-Trebinja otvori za promet turistima kako bi na taj način puno jednostavnije mogli posjetiti znamenitu špilju Vjetrenicu, koja je najvažnija turistička atrakcija i donosi značajne prihode u ovoj slabo naseljenoj općini.

Kako su u utorak priopćili iz općine Ravno i Javnog poduzeća Vjetrenice, turisti još uvijek moraju koristiti 80 kilometara udaljen granični prijelaz prema Trebinju što njihovo putovanje do Vjetrenice produžuje za dva sata, a što smanjuje broj posjetitelja ove špilje u kojoj su osuvremenjeni pristupni putevi i ostala infrastruktura.

"Svi napori i djelatnika Vjetrenica-Popovo polje i vodstava općine Ravno su nažalost bili uzaludni, jer još uvijek nije postignut dogovor o otvorenju graničnog prijelaza Čepikuće-Trebinja, koji put od Dubrovnika do Ravnog skraćuje za 80 km. Naravno da turisti koji dolaze iz raznih zemalja Europe i svijeta nisu zadovoljni putovanjem koje umjesto 45 min traje skoro 3 sata", navodi se u zajedničkom priopćenju vlasti Ravnog i javnog poduzeća Vjetrenice.

Oni pozivaju na dogovor vlasti Hrvatske i BiH da se konačno riješi ovaj problem.

"Mislimo kako je vrijeme da se dođe do dogovora i da konačno i ova općina, bogata prirodnim, kulturnim i povijesnim spomenicima, to isto ponudi i brojnim turistima koji imaju želju posjetiti je, ali i turističke destinacije u susjednim općinama na području BiH," stoji u priopćenju.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu BiH. Smještena je na zapadnom rubu Popova polja i 12 km udaljena je od općine Slano u Hrvatskoj. Ukupno je otkriveno oko 6.700 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene špilje su specifična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih povremenih tokova.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙