FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Sindikati državnih i javnih službi danas su parafirali sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za srijedu, 5. lipnja. Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavijest da se otkazuju štrajkaške aktivnosti, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

ZAGREB - Bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić trebao bi 17. lipnja u zagrebačkom Remetincu početi izdržavati zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Čačiću je danas uručio rješenje o izdržavanju kazne, nakon što je Vrhovni sud početkom svibnja odbio njegovu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora poput suda u mađarskom Kapošvaru gdje je vođen postupak.

ZAGREB - Najveći dio kazne zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić odslužiti će u nekom od zatvora otvorenog ili poluotvorenog tipa poput Lipovice ili Valture kod Pule, gdje i inače završavaju osuđenici za prometna nedjela. Konačanu odluku o kaznionici u kojoj će biti najmanje 11 mjeseci odredit će stručnjaci nakon opservacije od nekoliko tjedana koju mora proći u zagrebačkom Remetincu.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić upozorio je danas da je 2011. prodaja krivotvorenih lijekova na globalnoj razini iznosila 60 milijardi eura, a smatra se da samo u Europi tržište lažnih lijekova svake godine postiže vrijednost veću od 10,5 milijardi eura. Riziku od korištenja krivotvorenih lijekova izložen je svaki peti Europljanin – preko 77 milijuna ljudi, naglasio je Ostojić na današnjem seminaru o borbi protiv krivotvorenih lijekova.

ZAGREB - Već ove jeseni predsjednik Vlade predstavit će Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade i stanju u državi, jedna je to od novosti koju u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti predviđa novi saborski Poslovnik, koji bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja. Poslovnik, naime, propisuje da premijer jednom godišnje, na početku drugog redovitog zasjedanja Sabora - dakle u rujnu, usmeno predstavlja spomenuto izvješće.

OSIJEK - Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Osječko-baranjske županije Anto Rašić, izvijestio je kako je nakon prebrojavanja glasačkih listića ustanovljeno da Dinko Huis (HDZ) ima jedan glas više u odnosu na Dinka Burića (HDSSB) koji je uložio prigovor na rezultate izbora koje je izgubio s četiri glasa manje.

RIJEKA - Potpredsjednik SDP-a, predsjednik županijske organizacije te stranke za Primorsko-goransku županiju te novi župan Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinstvo ustvrdio da se Hrvatska nakon lokalnih izbora pomakla ulijevo. Split i Osijek su krenuli ulijevo, Glavaš je detroniziran a HDZ ne drži vlasti ni u jednom velikom gradu, kazao je Komadina.

RIJEKA - Bivši kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke Hrvoje Burić je na današnjoj konferenciji za novinstvo istaknuo da je načelno zadovoljan izbornim rezultatom ali ne i izbornom klimom u Rijeci. Uputio je čestitke gradonačelniku Vojku Obersnelu (SDP) uz ocjenu da će ovaj put njegova izborna pobjeda biti gorkog okusa.

DUBROVNIK - Dubrovnik će i dalje biti najveće gradilište u Republici Hrvatskoj, a na području Ploča i Svetog Jakova 15. rujna počet će veliki infrastrukturni radovi, rekao je danas dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i sa svojim zamjenicima Željkom Ragužom i Nenadom Vekarićem najavio prve poteze u novome mandatu.

SPLIT - Splitska koalicija „hrvatsko zajedništvo“ utemeljila je danas klub vijećnika za Gradsko vijeće u novome sazivu, a za predsjednika toga kluba izabran je Petar Škorić, koji je ujedno i predsjednik splitskoga HDZ-a. Koalicija koju u Splitu čine HDZ, HSLS, HČSP, HSP AS, BUZ i HDS na lokalnim je izborima osvojila deset mandata u Gradskome vijeću koje ima 35 vijećnika, a kandidat te koalicije za gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević u drugom je izbornom krugu izgubio od kandidata SDP-ove koalicije Ive Baldasara, koji je osvojio 615 glasova više.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP) izjavio je danas da izborni gubitnici "ne trebaju snositi političku odgovornost" jer bi to isključivalo mogućnost natjecanja, a ministar zdravlja Rajko Ostojić (SDP) da će analize pokazati čija je odgovornost za poraz na izborima u Zagrebu. "Uvijek mora postojati izborni gubitnik.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i nakladnici udžbenika za osnovnu i srednju školu potpisali su danas tzv. antikorupcijski sporazum kojemu je cilj spriječiti i sankcionirati korupciju između zaposlenika škola i nakladnika. Sporazumom Ministarstva i nakladnika školskih udžbenika poručuje se da je obrazovanje na prvom mjestu te da neznanju i korupciji u obrazovnom sustavu nema mjesta, naglasio je ministar Jovanović.

ZAGREB - Umirovljenome redovitom profesoru kaznenoga materijalnog prava zagrebačkoga Pravnog fakulteta Petru Novoselcu danas je dodijeljena nagrada Zaklade Jadranka Crnića za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci i promociji vladavine prava u Hrvatskoj. Zaklada je dodijelila i godišnje nagrade - priznanje za uređivački rad u području prava akademiku Davoru Krapcu, za pravni članak profesoru Draganu Medvedoviću te priznanje za pravnu knjigu profesorima Dariju Đerđi i Marku Šikiću.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je danas da Preporod neće potpisati predloženi sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, jer "nije na prodaju i s njim se ne može trgovati". Stipić je podsjetio kako je jučer održan sastanak s Vladom na kojem je sindikatima ponuđen sporazum kojim se uređuje povećanje plaća nakon završetka krize, čime bi se riješilo pitanje smanjenja bruto plaća za 3 posto.

ZAGREB - Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić promptno je danas odgovorio predsjedniku Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željku Stipiću, koji ga je optužio da provodi "odgođeni sindikalizam", poručivši kako se Stipić već godinama služi "sindikalizmom iz busije".

KARLOVAC - Karlovački branitelji danas su od državnih institucija zatražili da zaštite hrvatske branitelje od omalovažavanja u društvu, te kazne one koji im prijete, kao što su nedavno Dragan i Edin Ćutković prijetili braniteljima Goranu Čerkezu i Mihajlu Hrastovu. Taj zahtjev državnim institucijama uputili su na konferenciji za novinare predsjednik Časničkog zbora grada Karlovca Vladimir Škrtić, predsjednik Zajednice udruga HVIDRA-e Petar Banić i predsjednik HVIDRA-e Karlovac Alojz Čerkez.

KARLOVAC - U sletanju s ceste oko podneva je poginuo motociklist u naselju Tušilović kraj Karlovca, izvijestila je karlovačka policija. Prema prvim policijskim informacijama, motociklist je oko 12 sati uslijed za sada nepoznatih okolnosti sletio s državne ceste D1, a sve okolnosti utvrđivat će se očevidom koji uskoro treba započeti.

OSIJEK - Umjetnička akademija Osijek i Akademija umjetnosti iz Novog Sada počinju zajedničku provedbu projekta "Panonski put umjetnosti - osnaživanje i umrežavanje institucija za visoko obrazovanje iz područja umjetnosti i ekologije", najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić istaknula je kako je riječ o prvom takvom projektu prekogranične suradnje iz područja visoko obrazovnih ustanova koje se financiraju sredstvima IPA programa.

RIJEKA - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci pridružit će se obilježavanju 500. godišnjice objave karte svijeta turskog kartografa i pomorca Pirija Reisa organizacijom izložbe o njegovu životu i radu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u tome muzeju. Piri Reis, gusar, pomorac, admiral i kartograf živio je u drugoj polovici 15. i prvoj polovici 16. stoljeća, i bio je kartograf sultana Sulejmana Velinčanstvenog.

ZAGREB - Peti svezak biblioteke Povijest Hrvata Matice hrvatske "U potrazi za mirom i blagostanjem - Hrvatske zemlje u 18. stoljeću", urednice Lovorke Čoralić, koji je upravo izišao kao prvi u nizu od sedam svezaka, predstavljen je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu. O Matičinoj biblioteci Povijest Hrvata te izdanju ovoga sveska govorili su urednik biblioteke Zoran Ladić, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i glavni tajnik Zoran Lukić.

RIJEKA - Rijeka će, kao domaćin Europskih sveučilišnih igara 2016. godine uz Zagreb, ugostiti više od 1500 studenata iz 45 zemalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci organiziranoj povodom dobijanja domaćinstva igara na sastanku EUSA-e (Europske sveučilišne sportske asocijacije) u Ljubljani prošlog tjedna.

OSIJEK - U Parku prirode Kopački rit danas je počela trodnevna međunarodna radionica o zaštiti Dunava i njegovih pritoka te orla štekavca i crne topole, u organizaciji javne ustanove Park prirode Kopački rit i Nacionalnog parka Dunav-Drava iz Mađarske. Ravnatelj Parka prirode Damir Opačić kazao je kako je riječ o projektu Danubeparks Step 2.0. koji se financira sredstvima EU, a Kopačkom ritu je na raspolaganju 109.000 eura.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙