FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U srijedu lansiranje europske rakete iz Francuske Gvajane

Autor: bnov
PARIZ, 3. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Raketa Ariane 5 trebala bi biti lansirana u noći na četvrtak iz Kouroua u Francuskoj Gvajani ATV Albert Einstein, a riječ je je o četvrtoj po redu europskoj automatskoj raketi za terete u smjeru Međunarodne svemirske stanice (ISS), natovarenoj s gotovo sedam tona tereta.

Ukupna masa ATV Albert Einstein s teretom iznosit će otprilike 20,2 tone. Bit će to najteža svemirska letjelica ikada odaslana u orbitu raketom Ariane, oborivši rekord prethodnika ATV-3 Edoardo Amaldi, s više od 500 kg.

Ispaljivanje rakete Ariane predviđeno je u srijedu u 18.52 sati iz Kouroua (23.52 sati po hrvatskom vremenu), iz Gvajanskog svemirskog centra.

Malo više od sata kasnije ATV-4 trebao bi se odvojiti od lansera i smjestiti se u orbitu na 260 km visine, brzinom od oko 7600 metara u sekundi.

Svemirska teretna letjelica koju je izradio Astrium, cilindra dugog 10 metara i promjera 4,5 metara, rasporedit će tada svoja četiri velika solarna panela i koristiti vlastitu energiju i mogućnost upravljanja, povezana s nadzornim centrom u Toulouseu, kako bi letjela samostalno prema ISS-u.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙