FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mitropa kup: Dobar start Hrvata

Autor: rsal
ZAGREB, 1. lipnja 2013. (Hina) - U njemačkom gradu Meissenu započelo je Mitropa kup, momčadsko natjecanje srednjeeuropskih zemalja koje se od 1976. godine, a momčadi su sastavljene od 4 igrača i jedne pričuve.

Pod svojom zastavom Hrvatska je nastupila 14 puta, a najveće uspjehe ostvarila je u Portorožu 1998., Zemplinskoj Širavi 2004., Olbiji 2008. i Rogaškoj Slatini 2009. kada je osvajala zlatnu medalju. Osvojila je i dvije srebrne i četiri brončane medalje. Naše šahistkinje nisu bile tako uspješne. Osvojile su samo brončano odličje i to u Brnu 2006.

U njemački grad Meissen, poznat po najstarijoj europskoj tvornici porculana, stigli smo kao prvi rejting-favoriti. Naše boje brane velemajstori Davorin Kuljašević, Alojzije Janković, Ante Šarić, Saša Martinović i međunarodni majstor Darko Dorić. U prvom kolu uvjerljivom 3:1 pobjedom nad Slovenijom opravdali smo svoj ugled. U vodstvo nas je doveo Šarić ekspresnom pobjedom nad Štajnerom, a i Martinović je lako nadigrao neiskusnog Markoju. Kuljašević je tek u dalekoj skakačkoj završnici remizirao sa Škoberneom, a Janković je poslije riskantne igre spasio remi protiv Borišeka. No, u jednom trenutku je mogao čak i dobiti!

U ostalim susretima muškog turnira Njemačka je pobijedila Mađarsku s 3:1, Češka je svladala Švicarsku s 2,5:1,5, istim je rezultatom i Slovačka pobijedila Austriju, dok je Francuska neočekivano nadigrala Italiju s 3:1.

Naša ženska reprezentacija sastavljena je od mladih snaga – Ivone Purgar i Zrinke Duer-Šarić. Iako su Slovenke sa dvije velemajstorice bile veliki favorit, hrvatske šahistkinje su izborile veliki meč bod odigravši 1:1. Ivona Purgar je remizirala sa Janom Krivec, a Zrinka Deur-Šarić sa Anom Srebrnič. U ostalim susretima šahistkinja Njemačka je pobijedila Mađarsku s 2:0, Češka i Švicarska su odigrale 1:1, Slovačka je nadigrala Austriju s 2:0, a Italija i Poljska odigrale su 1:1.

(Hina) xvkov yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙