FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Prijedoru skup zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. svibnja 2013.(Hina) - Nekoliko stotina aktivista nevladinih udruga okupilo se u petak u središtu Prijedora u sjevernoj Bosni kako bi podsjetili na masovne progone nesrpskog stanovništva s tog područja počinjene na početku rata u BiH.

Okupljanje uz geslo "Dan bijelih traka" upriličeno je u znak podsjećanja na 31. svibnja 1992. kada su Prijedor okupirale srpske paravojne postrojbe a vlast koju je ustrojila Srpska demokratska stranka (SDS) svim je nesrbima naložila da na rukavima moraju nositi bijele trake te na kuće postaviti bijele zastave.

Bio je to uvod u masovne progone i zločine a procjenjuje se kako je u etničkom čišćenju šireg područja Prijedora ubijeno više od tri tisuće njegovih stanovnika Hrvata i Bošnjaka dok ih je tisuće bilo zatočeno u zloglasnim logorima Keratermu i Omarskoj.

Aktivisti iz Banje Luke, Prijedora, Mostara, Konjica, Stoca, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika te predstavnici udruga žrtava rata nakon mirne šetnje tijekom koje su na rukavima nosili bijele trake u središtu su Prijedora položili cvijeće.

Iskazali su nezadovoljstvo činjenicom da mjesne vlasti već godinama ne dopuštaju podizanje spomen-obilježja stradalim nesrbima.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙