FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuća ljudskh prava osudila ograđivanje HRT-a od Šprajcove izjave

Autor: ista
ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Kuća ljudskih prava osudila je danas ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca u Dnevniku 26. svibnja da se potpisnici zahtjeva za raspisivanje referenduma o ustavnom određenju braka kao zajednice muškarca i žene zalažu za "homofobnu izmjenu Ustava".

"Ograđivanjem od izjave svoga uglednog urednika i vrsnog novinara, vodstvo HRT-a pokazuje zabrinjavajući trend spremnosti kritiziranja objektivnog i činjenično potkrijepljenog novinarstva. Ovakvim ograđivanjem HRT je uvrijedio više od 3,7 milijuna građana koji nisu potpisom podržali ovu homofobnu inicijativu, a redovito plaćaju pretplatu očekujući od HRT-a objektivno novinarstvo", priopćila je Kuća ljudskih prava.

Ograđivanje od Šprajcove izjave uslijedilo je u Dnevniku 28. svibnja nakon što je to od HRT-a zatražila građanska inicijativa "U ime obitelji" koja je Šprajca optužila da je svojom izjavom "na grub način uvrijedio stotine tisuća građana Hrvatske“.

"Kuća ljudskih prava osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Šprajca jer on njome nije ni na koji način povrijedio temeljna načela profesionalnog novinarstva", tvrdi ta udruga.

Ona smatra da je dužnost novinara da objektivno i nepristrano informira javnost te da je Šprajc upravo vođen tim načelima jasno prepoznao karakter spomenute inicijative.

Podsjećajući HRT da je homofobija definirana kao „strah i averzija prema homoseksualnim osobama“, Kuća ljudskih prava napominje kako su sami predstavnici inicijative nebrojeno puta u javnosti iznijeli stajalište da im je jedan od motiva za pokretanje inicijative bila „zabrinutost situacijom u Francuskoj“, te „osjećaj ugroženosti braka pred homoseksualnim napadima na brak“.

"Navedena stajališta organizatora inicijative čine razvidnim da organizatori osjećaju strah od posljedica aktivnosti homoseksualnih osoba te se time mogu klasificirati kao homofobi. Šprajc je, upoznat s definicijom homofobije, pravilno izvijestio javnost o karakteru inicijative", stoji u priopćenju.

Zbog svega navedenog, Kuća ljudskih prava traži da se HRT ispriča, kako uredniku Zoranu Šprajcu, tako i široj javnosti.

(Hina) pp/xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙