FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hague: naoružavanje Asada ne pomaže rješavanju krize

Autor: bcav
ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Naoružavanje režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ne pomaže rješavanju krize i Velika Britanija nastavit će raditi na okupljanju vlade i oporbe na mirovnim pregovorima u Ženevi, izjavio je u četvrtak u Zagrebu britanski ministar vanjskih poslova William Hague, komentirajući vijesti o isporuci ruskog raketnog sustava S-300 vladi u Damasku.

"Dotok naoružanja režimu ne pomaže rješavanju krize. Nadamo se da ćemo režim i oporbu okupiti oko zajedničkog stola i nastavit ćemo na tome raditi", rekao je Hague na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Važno je da sve strane sudjeluju na mirovnim pregovorima u Ženevi, i Asadov režim i oporba, jer sirijska kriza može rezultirati još strašnijim humanitarnim posljedicama i prijetnjama susjednim zemljama", istaknuo je šef britanske diplomacije.

Bašar al-Asad je neizravno potvrdio da je od Rusije primio sofisticirane rakete zemlja-zrak S-300, sudeći prema izjavi koju je u četvrtak prenio Al Manar, TV kanal Hezbolaha, koji će navečer objaviti cijeli razgovor.

Ruski, američki i predstavnici Ujedinjenih naroda sastat će se idući tjedan i razgovarati o tome kako zaraćene sirijske strane dovesti na mirovnu konferenciju, prenijele su u četvrtak ruske agencije riječi jednog dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.

Sastanak će se održati 5. lipnja u Ženevi, objavio je Interfax na temelju riječi jednog neimenovanog ruskog dužnosnika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry u više su navrata istaknuli da će pokušati što prije na pregovore dovesti sirijsku vladu i predstavnike oporbe, kako bi se prekinuo sukob koji traje već 26 mjeseci.

Lavrov optužuje oporbenu sirijsku nacionalnu koaliciju da potkopava mirovne napore jer je u srijedu objavila kako će na toj konferenciji sudjelovati samo ako se odredi krajnji rok za dogovor kojim bi se sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada natjeralo na povlačenje s vlasti.

(Hina) xbcav ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙