FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Bratušek ne isključuje mogućnost isplate dijela plaća u obveznicama

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. svibnja 2013.(Hina) - Ne budu li sadašnje mjere za financijsku stabilizaciju Slovenije dovoljne, premijerka Alenka Bratušek ne isključuje u potpunosti mogućnost isplate dijela plaća u javnom sektoru jednogodišnjim obveznicama uz državno jamstvo.

"Još uvijek razmišljamo bi li se i na koji način država mogla zadužiti kod građana", rekla je Bratušek u razgovoru na ljubljanski "Dnevnik" od srijede, na pitanje što je s idejom koju je prije dva mjeseca u razgovoru za poslovni list "Finance" iznio ministar gospodarstva Stanko Stepišnik navevši da bi se zaposlenima u javnom sektoru iznos plaće iznad 1500 eura plaćao s jednogodišnjom odgodom, a za taj iznos bi dobili vrijednosnice s državnim jamstvom.

Smanjivanje plaća javnom sektoru, koje je dogovoreno sa sindikatima i primjenjivat će se od 1. srpnja, bilo je neophodno zbog financijskog deficita države, a bude li potrebno u budućnosti vlada ne isključuje niti neki oblik zaduživanja kod građana, navela je Bratušek.

Slovenska premijerka istaknula da je njena vizija "socijalna i solidarna Slovenija", a ne država s niskim porezima i velikim društvenim podjelama.

"Socijalna i solidarna država za mene predstavlja jedini put i drugog ne vidim. Svatko tko ima više mora biti svjestan da je potrebna solidarnost, pa i onda kad je nezadovoljan porezima. Niski porezi znače i niske socijalne standarde, nova otpuštanja zaposlenih, to nije moja vizija", rekla je Bratušek u razgovoru za "Dnevnik". Dodala je da su joj uzor skandinavske države s visokim socijalnim standardima, a ne zemlje s niskim porezima u kojima nema kvalitetnog javnog zdravstvenog i obrazovnog sustava koji je svima dostupan i društva u kojima je samo "šačica" bogatih.

"Ako ikada, onda nam je sada potreban dogovor kakvu državu želimo, u kakvoj državi bi ljudi htjeli živjeti", rekla je Bratušek, dodavši da je njoj odgovor jasan i da nema druge vizije osim Slovenije koju vidi kao socijalnu i solidarnu državu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙