FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 29. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave središnjih banaka da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,69 posto, na 15.409 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 1.660 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 3.488 bodova.

Na Wall Streetu je prvog radnog dana u ovom tjednu, nakon blagdana u ponedjeljak, vladalo dobro raspoloženje zahvaljujući najavama iz europske i japanske središnje banke da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

To je ohrabrilo ulagače koji su 'na iglama' još od polovice prošloga tjedna zbog špekulacija da bi američki Fed uskoro mogao smanjiti, a do kraja godine i sasvim ukinuti poticajne monetarne programe.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed mjesečno na financijska tržišta ulijeva 85 milijardi dolara, što je glavni razlog snažnog, gotovo 17-postotnog rasta S&P 500 indeksa od početka godine, pa je pitanje kako će tržište reagirati kada izgubi tu podršku.

Ulagače su jučer ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva. Indeks povjerenja potrošača dosegnuo je u svibnju najvišu razinu u pet godina, dok su cijene kuća u ožujku porasle po najvećoj stopi u gotovo sedam godina, što ukazuje na oporavak potrošnje i tržišta nekretnina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,62 posto, na 6.762 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,16 posto, na 8.480 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 4.050 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙