FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Novak: Prvo izdavanje osobne iskaznice besplatno

Autor: tkol
ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Većina zastupničkih klubova danas je poduprla izmjene zakona o osobnoj iskaznici, no oporba je upozorila kako bi trebalo cijenu njezina izdavanja prilagoditi materijalnom stanju građana, a laburist Mladen Novak čak je predložio da prvo izdavanje dokumenta bude besplatno.

„Ne žive samo građani u teškim vremenima, i država je u teškom vremenu, a ja kad bih se htio dodvoravati biračima rekao bih da ste vi u pravu“, odgovorio mu je SDP-ov Šime Lučin.

Lučina je zanimalo, obzirom da se uvodi redizajnirana kartica osobne iskaznice koja će biti pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkoga nosača podataka, kada se može očekivati ugradnja najavljenog elektroničkog čipa.

„Svi bi željeli da e-uprava profunkcionira pa da s jednim dokumentom rješavamo niz poslova s državnim i javnim sektorom“, kazao je Lučin. Predložio je i izbjegavanje upisivanja spola na iskaznicu jer bi se time, kako je kazao, olakšalo stanje transrodnim osobama.

Zakonska novina je i da se osobna iskaznica može izdati i maloljetnicima bez obzira na dob, a s takvom osobnom iskaznicom, djeca će od 1. srpnja s roditeljima moći slobodno putovati po članicama EU, za što im više neće trebati znatno skuplja putovnica.

Dobna granica za osobnu iskaznicu s rokom važenja 10 godina spuštena je s 27 na 21 godinu.

„Dijete u pet godina promijeni izgled pa mislim da bi za malu djecu svakako trebalo skratiti taj rok“, upozorila je HDZ-ova Ana Lovrin koja je također zamjerila što zakon iako nije označen kao „europski“ ide po hitnoj proceduri.

Laburist Branko Vukšić odgovorio joj je kako je ova hitna procedura "silovanje demokracije", a zanimalo ga je i tko će i po kojoj cijeni izrađivati osobne iskaznice.

Mile Horvat (SDSS) podsjetio je kako pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na dvojezičnu osobnu iskaznicu te je izrazio uvjerenost kako će ta mogućnost ostati i u novoj elektroničkoj iskaznici.

Sabor je kratko razmotrio i prijedlog Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Makedonije o policijskoj suradnji.

(Hina) xkt ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙