FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru obilježen Dan Rusina

Autor: gvin
VUKOVAR, 25. svibnja 2013. (Hina) - Svečana akademija u povodu Dana Rusina u Republici Hrvatskoj održana je večeras u Gradskom muzeju u Vukovaru u organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine.

Predsjednik Koordinacije Joakim Erdelji istaknuo je da su se Rusini na područje Hrvatske počeli doseljavati 30-tih godina 19. stoljeća. Kazao je da je pripadnika rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj u prošlosti bilo više danas, a prema posljednjem popisu stanovništva, tek ih je 1.800.

„Najveći broj Rusina, njih oko 70 posto, živi na prostorima Vukovarsko-srijemske županija, pretežno u selima Petrovci i Mikluševci te u gradu Vukovaru", rekao je Erdelji.

Posebno je istaknuo činjenicu da Rusini žive u skladnom suživotu i s većinskim hrvatskim narodom i s pripadnicima drugih nacionalnih manjina.

Na svečanoj akademiji u povodu Dana Rusina predsjednik Koordinacije rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj Joakim Erdelji i predsjednik Nacionalnog savjeta Rusina u Srbiji Slavko Rac potpisali su protokol o suradnji.

(Hina) xgvin ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙