FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeću ministara BiH preporučeno da ne prihvati trgovinske zahtjeve EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. svibnja 2013.(Hina) - Pregovarački tim zadužen za pitanja trgovine s Europskom unijom, koji djeluje pri ministarstvu vanjske trgovine Bosne i Hercegovine, preporučio je Vijeću ministara BiH da ne prihvati zahtjeve Unije da se i nakon 1. srpnja omogući bescarinski uvoz u tu zemlju iz Hrvatske, potvrdio je u četvrtak voditelj tog tima Dragiša Mekić.

"Potrebno je potpisati samo dodatni protokol uz privremeni trgovinski sporazum s EU", izjavio je Mekić u intervjuu za BH Radio 1 objašnjavajući kako to znači tek tehničke preinake vezane za ulazak Hrvatske u EU, dok bit sporazuma treba ostati kakva je i sada.

"Po našem mišljenju to je tehnička adaptacija, tehničko prilagođavanje sporazuma što podrazumijeva dodavanje riječi 'Hrvatska' u tekstovima", kazao je Mekić.

Potvrdio je ipak kako Europska komisija traži uzimanje u obzir tzv. tradicionalne trgovine odnosno trgovine bez carina, što je temeljeno na praksi prethodnih procesa proširenja.

"U obrazloženju kojega smo poslali Vijeću ministara točno smo definirali zašto je to neprihvatljivo", kazao je Mekić ističući kako očekuje da će to mišljenje biti razmatrano i usvojeno već na idućoj sjednici Vijeća ministara.

Stajalište je pregovaračkog tima Sarajeva da BiH mora carinama zaštititi svoje tržište kako bi se njeni proizvođači pripremili za ulazak u EU. Posebno se osjetljivima smatra proizvodnja mlijeka, mesa, voća, povrća, prerađevina i duhana.

Mekić je kazao i kako je je BiH dobila nepravedno niske kvote za izvoz ribe, šećera i vina u EU te želi da se i to promijeni.

Ilustrirao je to činjenicom da, primjerice, bescarinsku kvotu izvoza ribe na tržište EU samo jedan proizvođač ispuni za nepunih mjesec dana ili da BiH u Uniju bez carina može izvesti tek 12 tisuća tona šećera, dok je za Srbiju EU odobrila kvotu od čak 180 tisuća tona.

"Sve je to sada prebačeno na ove pregovore", kazao je Mekić tvrdeći kako Bruxelles povećanje tih kvota sada uvjetuje ustupcima vezanim za ulazak Hrvatske u Uniju.

"Mi na to nismo spremni. Čak i u slučaju da nam odobre nove kvote spremni smo samo na ograničene ustupke u zajedničkom interesu", kazao je Mekić podsjećajući da isto stajalište ima i Srbija.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙