FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rafsandžani oštro napao vodstvo zemlje

Autor: vkla
DUBAI, 23. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani oštro je napao vodstvo zemlje pošto je Vijeće čuvara odbilo prihvatiti njegovu kandidaturu za predsjedničke izbore, objavila je mrežna stranica iranske oporbe u četvrtak, dan pošto je i sadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad najavio da će osporiti odbijanje kandidature svojega bliskog suradnika Esfandiara Mašajea.

"Zemlja nije mogla biti pod gorim vodstvom", kazao je u srijedu Rafsandžani članovima svoje predsjedničke kampanje, prenosi mrežna stranica Kaleme.

Rafsandžani je također poručio da će odoljeti njihovoj propagandi i napadima i ocijenio da "ne razumiju što čine".

Ti će komentari, ocjenjuju analitičari, zacijelo unijeti podjelu među iranske vjerske vođe i oporbene skupine.

Rafsandžani nije točno naveo kome su njegove riječi upućene, ali nakon spornog reizbora sadašnjeg predsjednika Ahmadinedžada 2009. i nemira koji su slijedili, obrušio se na nemilosrdni obračun vlasti s prosvjednicima. Od tada vladajuća struktura smatra Rafsandžanija prijetnjom.

Vijeće čuvara, vrhovno iransko tijelo nadležno za izbore, odobrilo je u srijedu listu od osam kandidata i odbilo kandidaturu 78-godišnjeg Rafsandžanija i Esfandiara Rahima Mašajea, bliskog Ahmadinedžadova suradnika, za predsjedničke izbore 14. lipnja.

Vijeće čuvara je tijelo koje čini šest klerika i šest pravnih stručnjaka koje izravno ili neizravno bira vrhovni iranski vjerski vođa. Vijeće ima široke ovlasti, među inima odobravanje kandidata za predsjedničke i parlamentarne izbore, a obrazloženja za odbijanje kandidatura često su arbitrarna i u prošlosti su išla od veza sa stranim obavještajnim službama do nedovoljnog prakticiranja islama.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio da će osporiti diskvalifikaciju kandidature svog bliskog suradnika Mašaje za izbore kod vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

Vijeće čuvara je, između ostalog, zaključilo da se Ahmadinedžad, koji je 2009. izgubio njihovu naklonost, ne može kandidirati za treći mandat zbog ustavnih ograničenja te da stoga nastoji zadržati vlast kroz svog saveznika.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙