FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turski pisac armenskog podrijetla osuđen zbog vrijeđanja Muhameda

Autor: vrad
ISTANBUL, 22. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Turski pisac armenskog podrijetla Sevan Nisanyan osuđen je u srijedu na sudu u Istanbulu na godinu i 45 dana zatvora zbog vrijeđanja muslimanskog proroka Muhameda, izvijestila je agencija Anadolija.

Sud je ocijenio da je Nisanyan, koji nije nazočio suđenju, kriv jer je "vrijeđao vjerske osjećaje dijela turskih građana" koji su većinom muslimani.

Odbacio je mogućnost uvjetnog kažnjavanja zbog toga što optuženik već ima sudski dosje, navodi agencija. Potonji se još može žaliti na presudu.

Nisanyan (57) je optužen da je u rujnu 2012. na svom blogu objavio tekst o suzbijanju poticanja na mržnju.

"Narugati se arapskom vođi koji je prije više stotina godina smatrao da je stupio u vezu s Bogom, što mu je donijelo političku, gospodarsku i seksualnu korist, nije poticanje na mržnju nego temeljni ispit nečega što se zove sloboda govora", napisao je optuženik.

Zbog tih je izjava na više sudova u Turskoj pokrenut postupak protiv Nisanyana.

Osuda dolazi nekoliko tjedana nakon osude glasovitog turskog pijanista Fazila Sayja na deset mjeseci uvjetnog zatvora zbog vrijeđanja muslimana na Twitteru.

Nisanyan je, u reakciji na presudu, optužio sud da radi po nalogu islamske konzervativne vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

"Istodobno pokretanje niza sudskih postupaka i njihov brz završetak pokazuju da je na djelu promjena politike. Siguran sam da je vlada uzrok tome", rekao je Nisanyan za liberalni dnevnik Radikal.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙