FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pack predložila Europskom parlamentu sankcije za BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. svibnja 2013.(Hina) - Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack predložila je da se suspendira članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe kao i da se toj zemlji uskrati pomoć iz pretpristupnih fondova Europske unije te suspendira privremeni trgovinski sporazum BiH i Unije, izvjestila je u srijedu bosanskohercegovčka televizija BHT 1.

U pisanoj izjavi Pack je potvrdila kako je pokrenula takvu inicijativu u Europskom parlamentu koji treba donijeti posebnu rezoluciju o BiH.

Prijedlog za sankcioniranje BiH obrazložila je činjenicom da njeni politički lideri od 2009. nisu proveli presudu Europskog suda za ljudska prava koja je obvezala BiH da iz izbornog zakonodavstva eliminira diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina.

"Suspenzija neće štetiti građanima BiH no poslužit će kao jasan signal upozorenja političarima. U interesu građana ne vidim bilo kakvu drugu mogućnost kako bi se upozorilo na ozbiljnost situacije koju su prouzročili političari zbog činjenice da nisu djelovali", izjavila je Pack.

Na ovu najavu odmah je reagirao ministar vanjskih poslova BiH Zlartko Lagumdžija koji je ocijenio kako bi takva "surova kazna" bila potpuno neprimjerena.

"Ako BiH treba surovo kazniti zbog kašnjenja u reformama, što je onda s drugim članicama Vijeća Europe koje također ne provode presude Europskoga suda za ljudska prava", izjavio je Lagumdžija kako ga je citirala agencija Fena.

Lagumdžija je dodao da mu je žao što Pack vjeruje kako će se stanje u BiH radikalno promijeniti tako što će EU i Vijeće Europe surovo kazniti BiH.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙