FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt transformacije centara za rehabilitaciju vrijedan 3,5 milijuna dolara

Autor: tkol
ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisala je danas s Institutom Otvoreno društvo ugovor o financiranju projekta "Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb" vrijedan 3,5 milijuna američkih dolara.

Transformacija i deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Ministarstva, kojim se žele poboljšati kvaliteta usluga i kvaliteta života osoba s intelektualnim teškoćama. U tom smislu, kako je rečeno, transformacija spomenutih stacionarnih ustanova socijalne skrbi u centre za pružanje usluga u zajednici prvi je veliki korak.

Ministrica Opačić poručila je kako se iz "Stančića" ne izlazi zbog "golf terena i drugih gluposti o kojima su mediji pisali", dodavši kako će tamo ostati samo oni koji zaista ne mogu drugačije živjeti.

U dvjema najvećim ustanovama za smještaj osoba s intelektualnim poteškoćama smješteno je 458 korisnika - u Centru za rehabilitaciju Stančić na stalnom i tjednom smještaju su 304 korisnika, dok je u Centru za rehabilitaciju Zagreb 154 korisnika. Tijekom petogodišnjeg razdoblja, koliko projekt traje, planira se u zajednicu izmjestiti do 401 korisnik, dok će u domu za dugotrajnu i intenzivnu skrb ostati od 48 do 68 korisnika.

Institut Otvoreno društvo osigurao je 16,7 milijuna kuna za dvogodišnji najam i režije 80 stanova i kuća, njihovu opremu, te najam i opremanje prostora tri dnevna centra tijekom jednogodišnjeg razdoblja. To pokriva i troškove programa organiziranog stanovanja 90 korisnika za koje je predviđen povratak u domicilnu sredinu.

Iz državnog je proračuna osigurano 146,7 milijuna kuna za svakodnevne potrebe korisnika te za troškove koje će resorno ministarstvo preuzeti nakon što Otvoreno društvo prestane s financiranjem projekta.

Zadovoljstvo što će sudjelovati u projektu izrazila je i direktorica Open Society Mental Health Initiative Judith Klein, a predsjednica Udruge za samozastupanje Senada Haličević iznijela je svoje iskustvo o životu u instituciji u kojoj joj, kako je kazala, nije bilo ni lako ni dobro.

"Nisam se predala, borila sam se i došla u inkluziju (stambenu zajednicu uz stručnu podršku) i tada mi se život značajno promijenio na bolje", ispričala je Haličević dodavši kako je nakon pet godina u inkluziji otišla prije godinu dana spremno u samostalan život.

(Hina) xkt ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙