FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnice DTR-a i dalje štrajkaju i prosvjeduju

Autor: dmar
ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Radnice Domaće tvornice rublja (DTR) nastavile su danas štrajkati i prosvjedovati tražeći isplatu jedne zaostale plaće i pet naknada za prijevoz, a nešto prije podneva njihovo izaslanstvo otišlo je na razgovor s poslodavcem.

Štrajk u DTR-u počeo je 7. svibnja zbog dviju neisplaćenih plaća i naknada za prijevoz za posljednjih pet mjeseci, a zaposlenima u tom nekada uspješnom domaćem proizvođaču rublja poslodavac je dužan i za materijalna prava - božićnice, regrese, uskrsnice i jubilarne nagrade.

Uprava DTR-a u međuvremenu je isplatila jednu zaostalu plaću dijelu radnica, te ih pozvala da prekinu štrajk tvrdeći kako poduzima sve da se i druga zaostala plaća isplati što kraćem roku. U protivnom inozemni partneri će otkazati ugovore i trenutno povući svoju robu za proizvodnju iz tvornice, što bi DTR-u nanijelo nenadoknadivu štetu i neminovno dovelo do gubitka većine proizvodnih radnih mjesta, tvrdi Uprava.

Radnice se, međutim, odbijaju vratiti u pogon DTR-a u Brckovljanima dok poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve. "Zbog štrajka trpi proizvodnja, ali trpimo i mi, a nitko nas ne pita kako nam je i kako se snalazimo", rekla je sindikalna povjerenica Novog sindikata u DTR-u Štefica Pale-Valjak.

Osim toga, jednu minimalnu plaću u iznosu od oko 2.200 kuna dobilo je 60-tak radnica u proizvodnji, dok 40-tak zaposlenih u trgovačkoj mreži i režijsko osoblje nisu dobili ništa.

Trenutno četrdesetak radnica prosvjeduje po Zagrebu, gdje predvođene jednom prosvjednicom obučenom u dimnjačara (zaštitni znak DTR-a) idu od jedne trgovine DTR-a do druge, pa do sjedišta Uprave u Preradovićevoj ulici i nazad.

Izaslanstvo prosvjednica otišlo je na razgovor sa članovima Nadzornog odbora i Uprave tvrtke, uz poruku da se neće vratiti na posao dok ne dobiju još jednu plaću i naknade za prijevoz.

Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, jer tvrtka kasni s ispunjavanjem dospjelih obveza i isplatom plaća. Većinski vlasnik DTR-a je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja raspolaže s 65,45 posto dionica, a trenutačno ima 103 zaposlenih, mahom tekstilnih radnica.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙