FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik CDU-a protiv otkupa talijanskih obveznica

Autor: dmus
BERLIN, 16. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) trebala bi prestati otkupljivati dug talijanske države ako Italija ne ispuni zahtjeve za smanjenje duga, rekao je visoki dužnosnik stranke CDU kancelarke Angele Merkel u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung od četvrtka.

"Vjerodostojnost ECB-a zahtijeva da od Italije traži da ispuni obveze. Ako to Italija ne učini, nestaje argument na kojem se temelji ECB-ov otkup obveznica", rekao je Michael Meister, zamjenik predsjednika kluba zastupnika CDU-a.

"ECB zato više ne bi trebao kupiti ijednu obveznicu bez kritičkog preispitivanja ispunjenja obveza koje je preuzela Italija. (ECB) je već sad na tankom ledu. Morao bi se usredotočiti na monetarnu politiku", dodao je Meister.

No iz banke su priopćili da već više od godinu dana nisu kupili nijednu obveznicu i da su prekinuli Program tržišnih obveznica (SMP), unutar kojeg su kupili državnih obveznica u vrijednosti većoj od 200 milijardi eura, uključujući oko 100 milijardi talijanskih obveznica.

"Program SMP prekinut je u rujnu 2012., a od prvog tjedna ožujka prošle godine nije bilo nikakve kupnje obveznica", rekao je glasnogovornik Europske središnje banke.

Banka je SMP zamijenila programom Izravnih monetarnih transakcija, koji još nije aktiviran, a temelji se na strogim uvjetima po kojima će se obustaviti svaki pokušaj kupnje obveznica ako zemlja čije su obveznice ne poštuje uvjete programa, priopćeno je iz ECB-a.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙