FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska usvojila reformu tržišta rada

Autor: ztre
PARIZ, 15. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuski parlament usvojio je važnu reformu tržišta rada, jednu od ključnih mjera kojima francuski predsjednik Francois Hollande želi uvjeriti europske partnere u svoju odlučnost da reformira drugo gospodarstvo eurozone.

Novi zakon o radu, dogovoren s poslodavcima (MEDEF) i umjerenim sindikatima (CFDT, CFTC, CFE-CGC) u siječnju, uvodi fleksi-sigurnost na francuski način, odnosno omogućuje lakše otpuštanje radnika i smanjenje plaća i radnog vremena u krizi, ali i povećava zaštitu zaposlenih na određeno vrijeme, što je jako raširena praksa.

Reforma se odnosi na 18 milijuna radnika u privatnom sektoru, a tržište rada trebala bi, kako ističu poslodavci, učiniti "fleksibilnijim i sigurnijim".

Stručnjaci ne očekuju naglo poboljšanje konkurentnosti francuskih izvoznika, no mnoge tvrtke smatraju da će im mjere omogućiti bolje upravljanje troškovima.

Reforma je usvojena u utorak u gornjem domu parlamenta sa 168 glasova za i tri protiv. Ljevičarski zastupnici pokušali su odgoditi donošenje zakona i podržali su ulične prosvjede koje su organizirali sindikati koji se protive dogovoru, uključujući najveći sindikat u zemlji, CGT (Confederation generale du travail).

"Ovo je jedan od onih trenutaka u kojem je učinjen velik korak naprijed", rekao je ministar rada Michel Sapin.

Hollande nastoji ispuniti obvećanje da će smanjiti nezaposlenost, koja trenutačno iznosi 10,6 posto, do kraja godine. U ožujku je nezaposleno bilo rekordnih 3.225,000 Francuza.

Reforma tržišta rada, smanjenje javne potrošnje i reforma mirovinskog sustava mjere su koje Europska komisija traži od Pariza kako bi mu ovaj mjesec odobrila još dvije godine da javni deficit svede na ispod tri posto BDP-a.

No, Hollande mora biti oprezan kako bi izbjegao veće nerede, s obzirom na to da je novo ispitivanje Istraživačkog centra Pew pokazalo da su Francuzi jako razočarani Europskom unijom i svojim čelnicima.

Francuska vlada počela je u ponedjeljak konzultacije sa sindikatima i poslodavcima o mirovinskoj reformi. Novi zakon trebala bi predstaviti do kraja godine. Vlada isključuje mogućnost povećanja minimalne zakonske dobi za mirovinu iznad 62 godine starosti, no vjerojatno će produljiti vremensko razdoblje u kojem se moraju uplaćivati doprinosi kako bi se ostvarilo pravo na punu mirovinu. Sad to razdoblje iznosi 41,5 godina, poslodavci traže 43, a starosna dob od 67 godina za punu mirovinu ne bi se mijenjala..

Druge dvije opcije uključuju povećanje doprinosa za mirovinsko osiguranje i smanjenje mirovina ograničavanjem njihova usklađivanja s inflacijom.

Ako ne učini ništa, Francuskoj će do 2020. u mirovinskom sustavu nedostajati 20 milijarda eura.

Nova pravila o radu omogućit će poslodavcima da pregovaraju sa sindikatima o privremenom smanjenju plaća i uvođenju kraćeg radnog vremena u kriznim vremenima, poput njemačkih pravila o "Kurzarbeitu", koja su pomogla njemačkim tvrtkama da prebrode krizu.

Olakšavaju također otpuštanja tvrtkama s više od 50 zaposlenika. U određenim slučajevima poslodavci će moći radnicima dati da biraju između novog radnog mjesta negdje drugdje u tvrtki ili otkaza.

Reforma ne dira sporni 35-satni tjedan koji je uvela zadnja socijalistička vlada 2000., niti nacionalnu minimalnu plaću od 9,40 eura na sat, obvezu koju njemački poslodavci nemaju.

(Hina) xzt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙