FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od ponoći skuplji dizeli; benzini bez promjene

Autor: nbrc
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Naftne kompanije od ponoći neće mijenjati cijene motornih benzina, dok će dizelska goriva, u skladu s najvišim cijenama naftnih derivata koja je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva, poskupjeti za pet, odnosno šest lipa po litri, a u tim će se okvirima, kako se doznaje, kretati i Inine cijene.

Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 14. svibnja, na Ininim će benzinskim postajama eurodizelska goriva biti skuplja za pet lipa, pa će eurodizel BS koštati 9,24 kune (do sada 9,19 kuna), a eurodizel BS class 9,28 kuna (do sada 9,23 kune).

Za šest lipa po litri poskupjet će plavi dizel i lož ulje, pa će cijena Inina eurodizel BS plavog iznositi 6,02 kune (do sada 5,96 kuna), a loživog ulja s oznakom euro 6,44 kune (do sada 6,38 kuna).

Motorne će benzine pak Ina prodavati po dosadašnjim cijenama - eurosuper BS 95 po 9,95 kuna, eurosuper BS 95 class po 9,99 kuna, a eurosupera BS 98+ class po 10,30 kuna.

Ministarstvo gospodarstva danas je objavilo najviše cijene derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a u idućih 14 dana naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, a najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto.

Ina je danas na svojim internet stranicama objavila da su u proteklom dvotjednom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 0,54 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 1,70 posto. Istodobno je tečaj američkog dolara u odnosu na kunu oslabio za 0,54 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙