FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Botaničkom vrtu otvorena izložba "U Hrvatskoj se fura Natura"

Autor: mbuj
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - U zagrebačkom Botaničkom vrtu danas je pred brojnom djecom u sklopu 3. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske otvorena izložba "U Hrvatskoj se fura Natura 2000" koja pruža osnovne informacije o ekološkoj mreži Natura 2000 i o zaštićenim područjima koja obuhvaćaju oko 30 posto površine Hrvatske.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako je ekološka mreža Natura 2000 zalog našeg bogatstva biološke raznolikosti s kojim Hrvatska ulazi u Europsku uniju, ali je i velika obveza.

Zmajlović je izrazio zadovoljstvo što su na otvorenje izložbe došla djeca te naglasio kako je "naša zadaća da smanjimo pritisak na prirodu jer je važno da budućim generacijama ostavimo dio tog bogatstva u kojem danas uživamo". "To je naša velika odgovornost i zato je Natura 2000 jedan od mehanizama kako ćemo to i učiniti", poručio je.

Izložbu su organizirali Državni zavod za zaštitu prirode i Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a bit će otvorena do 1. studenoga.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Matija Franković istaknuo je da se na izložbi može vidjeti veliko bogatstvo u prirodnim vrijednostima koje Hrvatska ima i u europskim i u svjetskim okvirima.

Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je kako je Botanički vrt mjesto velike edukacije raznih generacija i osvješćivanja o potrebi zaštite biološke raznolikosti. Najavio je da je predstoji obnova staklenika paviljona za bilje.

Dekan PMF-a Amir Hamzić rekao je da su jako ponosni na Botanički vrt, "tu ljepotu u centru Zagreba", a namjera izložbe "U Hrvatskoj se fura Natura 2000" je da svi nešto naučimo.

Voditeljica Botaničkog vrta Biserka Juretić izvijestila je kako je Vrt dobio novi sadržaj - dječji povrtnjak i cvjetnjak, u kojem su nakon otvorenja izložbe djeca zasadila prve biljke. Riječ je o projektu "Vrtek" u kojem će djeca cijelu godinu brinuti o svom povrtnjaku.

Svečano otvaranje 3. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, u sklopu kojega je otvorena i ova izložba, bit će sutra u Arboretumu Lisičinama na obroncima Papuka. Tjedan se održava od 13. do 18. svibnja na 22 mjesta u 12 hrvatskih županija, a njime Hrvatsko botaničko društvo promiče vrijednost i važnost botaničkih vrtova i arboretuma za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙