FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljetopis Planinarskog društva "Dubovac"

Autor: vhor
KARLOVAC, 9. svibnja 2013. (Hina) - Ljetopis Planinarskog društva "Dubovac", tiskan u povodu njegove 90. obljetnice te 130. obljetnice hrvatskoga planinarstva, predstavljen je danas javnosti u karlovačkoj Maloj gradskoj vijećnici.

Knjiga je to od dvjestotinjak stranica i nekoliko stotina fotografija za koju je rečeno da je homage svim planinarima, ali i svojevrsna kronika grada Karlovca kroz život planinara.

Tiskanje knjige financijski su omogućili grad Karlovac i Intersport.

Gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako u tom djelu osjeća i jedan poseban nacionalni naboj, pravi hrvatski duh, na čemu je zahvalio autoru Vitomiru Murganiću.

Murganić, koji je predsjednik Planinarskog drštva "Dubovac" posljednjih 11 godina, rekao je da je najdugovječniji predsjednik bio Zlatko Satler (12 godina) te da su mnoge poznate osobe bile nejgovi članovi, među kojima i arhitekt Milan Lenuzzi, glasoviti fotograf Hinko Krapek, prof. Vladimir Blašković, autor prve hrvatske knjige o planinarenju, zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac, znameniti botaničar Ljudevit Rosi, Vladimir Krešić, Ivo Ott, Zvonimir Keler te Zlatko Bučar.

Kroz "Dubovac" je u 90 godina prošlo čak 15.000 članova, a danas ima oko 500 osoba.

Stanislav Rožman, karlovački odvjetnik i planinar, kaže da je Ljetopis spasio od zaborava mnoge važne činjenice o planinarenju i o životu grada općenito. Po njegovim riječima, planinarenje je više od tjelovježbe i druženja, to je način života svojeg vremena, ali i više od sporta jer su pobjednici svi koji se popnu na neko brdo i uživaju u prirodi.

Predstavljajući knjigu, prof. Vladimir Peršin rekao je da je on član tog društva od 1938. godine jer mu je Milan Ribar, osnivač društva, bio učitelj, te ga je uz ostalu djecu često vodio na obližnju Kozjaču, Strmac, Vinicu ili na Martinščak i zarazio planinarstvom.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙