FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maova unuka na popisu kineskih milijunaša

Autor: rtom
PEKING, 9. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Ime unuke Mao Ce-tunga osvanulo je u četvrtak na popisu milijunaša i potaknulo lavinu ironičnih komentara na račun "licemjernog" režima, koji službeno ne odustaje od revolucionarnog ideala velikog vođe i utemeljitelja Narodne Republike Kine.

Kong Dongmei i njezin suprug Chen Dongsheng zauzeli su 242. mjesto na popisu bogataša prema klasifikaciji financijskog časopisa New Fortune. Njihova se imovina procjenjuje na pet milijarda juana (620 milijuna eura).

Unuka vođe kineske revolucije i njegove treće supruge He Zizhen, Kong je 2001. u Pekingu otvorila knjižaru hvaleći "crvenu revoluciju" i kinesku revoluciju kojom je uspostavljena komunistička Kina 1949.

Kineski surferi u četvrtak su se naslađivali komentarima o bogatstvu Maove unuke koja je iznevjerila djedovo učenje "nikad ne zaboraviti klasnu borbu" pred opasnošću od restauracije kapitalizma.

Maovoj nasljednici ne zamjeraju samo bogatstvo već i kršenje službene politike jednog djeteta, jer prema pisanju časopisu New Fortune par navodno ima troje djece.

"Predsjednik Mao poveo nas je u iskorjenjivanje privatnog vlasništva, a njegova se unuka udala za kapitalista i prekršila zakon o obiteljskom planiranju", piše Luo Chongmin, vladin savjetnik u jugozapadnoj Kini.

Kontroverza je odjeknula tim više što su kineske vlasti objavile ovaj tjedan istragu je li proslavljeni redatelj Zhang Yimou višestruko prekršio obiteljski zakon. Redatelj koji je oduševio režijom svečanosti otvorenja kineskih Olimpijskih igara i filmovima kao što su "Heroj" ili "Kuća letećih bodeža" navodno ima sedmero djece.

(Hina) xrt yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙