FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga nepoznatih drama Josipa Kosora

Autor: zdra
VINKOVCI, 8. svibnja 2013. (Hina) - Knjiga “Od euforije do zaborava, Nepoznate drame Josipa Kosora” autorice Marice Liović s Filozofskog fakulteta u Osijeku, predstavljena je večeras u Centru za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Vinkovcima, u čijoj je nakladi krajem prošle godine i izdana.

Riječ je o tekstovima u rukopisu šest nepoznatih drama hrvatskog književnika Josipa Kosora koje su od 1967. godine pohranjene u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazalište i glazbe HAZU.

"Od te 1967. godine, kada je nepoznate Kosorove drame u Zavod pohranio akademik Dubravko Jelčić, tih šest drama bilo je nedostupno javnosti te je ponajprije trebalo sam sadržaj pregledati i načiniti prohodnim u što je utrošeno pet do šest godina, a tek onda se pristupilo analizi i nekoj vrsti inkorporacije tog nepoznatog u poznati dio opusa Josipa Kosora", navela je autorica Marica Liović. Prema njezinim riječima, Josip Kosor nikada nije bio miljenik hrvatske znanosti i književnosti, sve do 2000-tih, kada ga se iznova počelo spoznavati.

Dotaknuvši se potrebe izučavanja malo poznatih hrvatskih književnika, Liović je ustvrdila kako nažalost, zbog loše postavljenog sustava u znanosti, nijedan znanstvenik danas u Hrvatskoj više nije motiviran za ozbiljan znanstveni rad.

Sve što se bude radilo o hrvatskoj znanosti i književnosti biti će iz ideala. Sve će ovisiti o pojedincu jer sustav više nije na strani hrvatske kulture, mišljenja ja autorica.

O knjizi je govorio akademik Dubravko Jelčić, koji se godinama bavi izučavanjem zaboravljenih i zanemarenih hrvatskih književnika u sklopu projekta "Od analize do sinteze" Kako je rekao, knjiga prikazuje do sada potpuno nepoznatog Josipa Kosora.

"Riječ je o prevratničkom prilogu poznavanja Josipa Kosora", ustvrdio je Jelčić dodajući kako Hrvatska ima cijeli niz zaboravljenih književnika na koje malo tko obraća pozornost. "Neću reći zabranjenih, nego nepoželjnih", pojasnio je Jelčić navodeći za primjer književnika Milu Budaka koji je, kako je kazao, i danas nepoželjan u hrvatskoj književnosti iako "nije bio politički pisac, a ako je politike u njegovim dijelima i bilo onda bi se ona mogla nazvati najprije politkom mira".

O knjizi je govorila i upraviteljica vinkovačkog Centra HAZU, Anica Bilić.

Josip Kosor (1879.-1961.) hrvatski je dramatičar, novelist i romanopisac. Napisao je niz dijela među kojima mu je najpoznatija drama "Požar strasti" objavljena 1912. godine.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙