FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu 8. svibnja

Autor: aspa
ZAGREB, 7. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu 8. svibnja

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović položit će na Mirogoju vijence i zapaliti svijeće u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja grada Zagreba; kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grob Narodnih heroja i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja (9,30 sati, Gradsko groblje Mirogoj). I potpredsjednik Hrvatskog sabora te izaslanik predsjednika Sabora Nenad Stazić, položiti će vijence u povodu Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja Zagreba, a kao izaslanik predsjednika Vlade RH vijence će se položiti ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić (9,30 sati na spomeniku Glas hrvatske žrtve - Zid boli; u 9,35 na grobnici Narodnih heroja te u 9,45 kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja).

POPOVAČA - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će svečanosti obilježavanja početka radova na novoj osnovnoj školi u Popovači (11 sati Kolodvorska ulica).

ĐAKOVO - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazočiti će svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana grada Đakova. Svečana akademija održati će se u Hrvatskom domu, a tijekom svečanosti očekuje se obraćanje predsjednika Hrvatskog sabora (10 sati, Hrvatski dom, Kralja Tomislava 13).

ZAGREB - Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj će se između ostalog dati mišljenje o predmetima na zahtjev Dinka Pintarića, Gordane Simonović, Vladimira Šišljagića te drugih (10 sati, prostorije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ulica kneza Mutimira 5/I).

PAZIN - Druženje i razgovor uz kavu s predsjednikom Socijaldemokratske partije Hrvatske-SDP, Zoranom Milanovićem, na terasi pazinske Gradske kavane (17 sati). Na druženju će kandidat za gradonačelnika Sandi Blagonić predstaviti kandidate za zamjenike, Ivicu Gržinića i Patriciju Antolović.

PULA - Predizborni skup nezavisnog kandidata za župana Istarske županije, Damira Kajina i koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDA. Kao gosti na skupu govorit će Zoran Milanović, predsjednik SDP-a Hrvatske, Damir Kajin, saborski zastupnik i kandidat te koalicije za istarskog župana, Peđa Grbin, saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Pule, Evelina Biasiol Brkljačić, kandidatkinja za zamjenicu župana i Silvano Hrelja, saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Hrvatske (19,30 sati, u Zajednici Talijana – Circolo, Carrarina) .

OZALJ/DUGA RESA/SISAK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko posjetiti će Karlovačku i Sisačko moslavačku županiju. U Ozlju će se družiti s građanima na Trgu braće Radića (12 sati) te će dati izjave za medije (12,15 sati). U Dugoj Resi će održati predizborni skup za Karlovačku županiju (15 sati, Trg Svetog Jurja). Potom će se na info štandu družiti s građanima (16,30 sati) te će dati izjavu za medije (17 sati). U Sisku će se u 19 sati biti na info štandu i družiti se s građanima na šetnici u Rimskoj ulici, a u 19,30 sati predviđene su izjave za medije. Nakon toga u sisačkom Domu kulture "Kristalna kocka vedrine" održati će se predizborni skup za Sisačko moslavačku županiju koalicije HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević (20 sati, Šetalište Vladimira Nazora 12)..

BJELOVAR -Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Bjelovaru će podržati HNS-ove kandidate za nositelje izvršne vlasti u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na lokalnim izborima. U sklopu posjeta održati će konferenciju za medije na temu: "Što kontinentalnoj Hrvatskoj donosi ulazak u Europsku uniju?" (16,45 sati, Hotel Central, Vatroslava Lisinskog 2)

KOPRIVNICA - Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, posjetit će Koprivnicu i Rasinju, gdje će podržati kandidate HNS-a na lokalnim izborima. Vesna Pusić sastat će se i s rektorom Medijskog sveučilišta u Koprivnici, Marinom Milkovićem, te razgovarati sa studentima (18 sati, Medijsko sveučilište, Trg bana Jelačića 6). Nakon toga će održati predavanje otvoreno za javnost pod nazivom “EU i perspektive razvoja” (18,45 sati, Dom mladih, Hrvatske državnosti 10). Po završetku predavanja predviđene su izjave za medije. Predsjednica HNS-a potom će u 19,30 sati u Društvenom domu u Subotici Podravskoj prisustvovati predstavljanju HNS-ovih kandidata na lokalnim izborima u Općini Rasinja. (19,30 sati, (Trg mladosti 23).

ZAGREB - Milan Bandić, nositelj kandidacijske liste grupe birača za Gradsku skupštinu Grada Zagreba i Maria Kalebota, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba potpisati će Sporazum o predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji i održati konferenciju za novinare (15,30 sati. Praška 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Vladimira Ferdeljija, kandidata HSLS-a, HSS-a i ZL-a. Ferdelji će zajedno s predsjednicom gradske organizacije Demokratske stranke umirovljenika, Anom Šoić, predstaviti deklaraciju o pravima umirovljenika u Gradu Zagrebu (11 sati, prostorije HSLS-a, Zrinjevac 17).

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić nazočiti će obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva u KBC Rebro. Međunarodni dan sestrinstva obilježava se u cijelom svijetu 12. svibnja, a u KBC-u Zagreb kao najvećoj i jednoj od vodećih bolnica u Hrvatskoj taj se dan tradicionalno oblježava kako bi se dodatno osvijestila i educirala javnost o ulozi medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu (14 sati, KBC Rebro, Kišpatićeva 12)

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media trebalo bi se nastaviti svjedočenjem bivšeg direktora Ine Tomislava Dragičevića. Bivši direktor Ininih korporativnih komunikacija ranije je na ovom suđenju posvjedočio da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić 2006. zvao Dragičevića kako bi ga nagovarao da Fimi media dobije poslove s nacionalnom naftnom kompanijom. Optužbe za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media priznali su Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovorik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

SPLIT - Na splitskom Županijskom sudu, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića počinje suđenje Ediju Mišiću (29) iz Splita optuženom za ubojstvo Meksikanke, Selene Graciano Macedo (31) (9 sati, Županijski sud Split . Po optužnici Mišić je 22. kolovoza 2012. na južnoj padini Marjana meksičku turistkinju Selenu Graciano Macedo snažno uhvatio, vezao joj usta i ruke višeslojnom ljepljivom trakom. Poslije toga djevojku je odnio do ogradnog zida, položio na zemlju, razodjenuo i kuhinjskim joj nožem zadao duboku reznu ranu na vratu od koje je iskrvarila i umrla.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira tribinu 'Novinarska srijeda' s temom "Uvrede i govor mržnje u medijima". Govornici na tribini bit će Igor Flak, novinar i kolumnist Večernjeg lista, Smiljana Leinert-Novosel, profesorica komunikologije na Fakultetu političkih znanosti, Šime Lučin, saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Sanja Modrić, novinarka i kolumnistica Novog lista, Žarko Puhovski, umirovljeni profesor filozofije politike te politički i društveni analitičar, Marin Šarec, bivši novinar Vjesnika, Jutarnjeg lista i Sportske televizije te član Izvršnog odbora HND-ova Zbora sportskih novinara, kao i Hrvoje Zovko, novinar Hrvatske televizije. Moderator tribine je Sergej Županić, donedavni novinar Večernjeg lista i ugašenog tjednika Forum te ovogodišnji dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo. (19 sati, HND, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Predstavljanje Memorijalno-umjetničke intervencije Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta" na prostoru Spomen-parka Dotrščina, kao dio šire akcije obilježavanja 8. svibnja, Dana oslobođenja Grada Zagreba (10,30 sati). Povod svibanjskim događanjima na Dotrščini predstavlja prvi javni natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina na kojem je pobijedio Davor Sanvincenti s radom 'Spiegel im Spiegel'. Predstavljanju tog rada, uz sudjelovanje autora, prethodit će polaganje vijenaca na središnjem spomeniku žrtvama fašizma uz nastup pjesnika Aleksandra Hut Kona s pjesmom 'Dotrščina'. Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru Documente – Centra za suočavanje s prošlošću od 2012. godine.

ZAGREB - Konferencija za novinare koalicije udruga u zdravstvu i Udruge „SVE za NJU!“ s temom "Kako Ministarstvo zdravlja „podržava“ civilno društvo i pacijente“. Na konferenciji će, najavljuju organizatori, biti predstavljene nedosljednosti Ministarstva zdravlja u suradnji s civilnim društvom, selektivna provedba nacionalnih strategija, nelogična raspodjela sredstava aktualnih otvorenih natječaja, te zanemarivanje javnozdravstvenih problema u području kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne, maligne, dijabetes…) od kojih obolijeva i umire najveći broj ljudi u Hrvatskoj. (11 sati, prostorije Udruge SVE za NJU!, Kneza Mislava 10, u dvorišnoj zgradi).

ZAGREB - Konferencija za medije HAK-a na kojoj će predstaviti rezultate jednostavne terenske provjere stanja sigurnosti na nekoliko pješačkih prijelaza u Zagrebu, čiji rezultati pokazuju zabrinjavajuću razinu prometne (ne)kulture pješaka. Riječ je o jednoj od aktivnosti kojima se obilježava Drugi UN-ov globalni tjedan cestovne sigurnosti koji je posvećen sigurnost pješaka i želi ukazati na potrebu bolje zaštite pješaka te pridonijeti spašavanju života (11 sati, HAK, Aveniji Dubrovnik 44) .

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xaš ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙