FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinjavajuće usporavanje rasta kineskog sektora usluga

Autor: vmom
BEIJING, 6. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Rast kineskog uslužnog sektora u travnju je znatno usporio i trenutno je na najnižoj razini od kolovoza 2011. godine, pokazalo je danas objavljeno izvješće HSBC-a o aktivnostima privatnog sektora.

Indeks menadžera nabave (PMI) kineskog uslužnog sektora spustio se s ožujskih 54,3 boda, na 51,1 bod. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, a one ispod te razine na njihov pad.

Također, HSBC-ovi podindeksi novih narudžbi u travnju su pokazali najslabiji rast u posljednjih 20 mjeseci, a oni zapošljavanja u uslužnom sektoru pad, i to po prvi put od siječnja 2009.

Podindeks kojim se mjere nove narudžbe u travnju se tako spustio na 51,5 bodova, pri čemu je svega 15 posto sudionika ankete izvijestilo o povećanom obujmu novih narudžbi u tom mjesecu.

Podindeks kojim se mjeri zapošljavanje u uslužnom sektoru zaronio je u područje pada, odnosno na 49,6 bodova, i svjedoči o prvom neto smanjenju broja zaposlenih od siječnja 2009. Podindeks zaposlenosti faktor je koji uvelike utječe na razmišljanja kineske vlade u vezi poticajnih mjera, jer je krucijalan za socijalnu stabilnost Kine.

"Slabi HSBC-ov PMI indeks za uslužni sektor novi je u nizu podataka koji svjedoče o usporavanju i to ne samo aktivnosti u kineskim tvornicama, već i onih u sektoru usluga. To potvrđuje naše zabrinutosti oko nedovoljnog zamaha u gospodarstvu, pa očekujemo da će rast kineskog BDP-a usporiti na 7,5 posto u drugom tromjesečju", kazao je Zhang Zhiwei, glavni ekonomist u tvrtki Nomura Securities.

Dva prošlotjedna zasebna izvješća o PMI-ju pokazala su usporavanje rasta i u kineskom industrijskom sektoru. To, u kombinaciji sa slabostima u sektoru usluga, koji je inače zaslužan za gotovo polovinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), svjedoči o mogućem jačanju rizika koji prijete drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Kineski gospodarski rast u prvom ovogodišnjem tromejsečju iznosio je 7,7 posto, usporivši sa 7,9 posto ostvarenih u zadnjem lanjskom tromjesečju.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙