FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 6. svibnja

Autor: trub
ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općega servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za ponedjeljak, 6. svibnja.

ZAGREB - Okrugli stol "725 godina Vinodolskog zakonika – 725 godina sprječavanja sukoba interesa u Hrvatskoj" organizira u Hrvatskom saboru Transparency International Hrvatska (TIH). Tim okruglom stolom TIH obilježava 725. godišnjicu Vinodolskog zakonika, najstarijeg pravnog akta u našoj zemlji. Skup će otvoriti predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6).

GRUBIŠNO POLJE/SELO GRBAVAC/IVANOVO SELO - Predsjednik Republike Ivo Josipović u Grubišnom polju susrest će se s gradskim čelnicima (13,30 sati, Gradsko poglavarstvo, Trg bana Jelačića 1), a nakon toga i s paraolimpijcem Darkom Kraljem i ostalim članovima atletskog kluba osoba s invaliditetom "Otos" (14,30 sati, Osnovna škola "I.N. Jemeršića", Ulica hrvatskih branitelja 20). Predsjednik Josipović će u selu Grbavac razgovarati sa članovima udruge Mađara Grubišno Polje (15 sati, Etno kuća "Bilogora"). U Ivanovu Selu zapalit će svijeću na spomen-obilježju žrtvama Domovinskog rata (15,30 sati), a zatim posjetiti Etno-okućnicu češke narodnosti (15,35 sati, Ilovska 24).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, Hrvatski savez udruga cerebralne paralize svečano će otvoriti svoj novi prostor u Ulici Marina Tartaglie 2, na Malešnici. Navode da će otvorenju prisustvovati potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja će savezu čestitati 45. godišnjicu rada na ljudskim pravima i promicanju mogućnosti za razvoj i integraciju osoba s cerebralnom i dječjom paralizom. Nakon otvorenja novog prostora i demonstracije inovativnog terapeutskog sustava, održat će se okrugli stol u prostorijama Mjesnog odbora Malešnica na temu inkluzivnog obrazovanja djece s cerebralnom paralizom na kojem će predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih iznijeti iskustva s provedbom projekata asistencije u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju (10 sati, Ulica Marina Tartaglie 2, Malešnica).

ZAGREB - U braniteljskom naselju u Blatu bit će otkrivena ploča nove ulice koja će nositi ime po doktoru Jurju Njavri, liječniku, voditelju kirurgije vukovarske bolnice u Domovinskom ratu (11 sati, kod Zdihovske ulice). Ploču će otkriti Lidija Njavro i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a uz gradonačelnika Bandića govore će održati i ravnateljica vukovarske bolnice 1991. Vesna Bosanac, ministar branitelja Predrag Matić i Pero Kovačević iz Udruge pravnika Vukovar 1991.

ROVINJ - Povodom dovršetka investicije rekonstrukcije i nadogradnje zgrade rovinjske gimnazije te izgradnje nove školsko-sportske dvorane održat će se svečano otvaranje na kojemu će biti nazočan i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (12 sati).

PAZIN, RIJEKA - Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom započinje kampanju uoči lokalnih izbora u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. U Pazinu će HDZ-ovci održati skup s kandidatima za načelnike i gradonačelnike (15 sati, Pučko otvoreno učilište, Šetalište Pazinske gimnazcije 1)), a potom će dati i kratke izjave za medije (16,30 sati). Zatim će organizirati skup sa stranačkim kandidatima u Rijeci (18 sati, Riva 8, zgrada Euroherca na rivi).

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax o potrebi aktivne zaštite socijalne države s posebnim naglaskom na problem brojnih ovrha i deložacija (12 sati, prostori Hrvatske biskupske konferencije, Ksaverska cesta 12 A).

ZAGREB - U povodu novog Zakona o prebivalištu te ususret lokalnim izborima GONG u Kući ljudskih prava u Zagrebu organizira javnu raspravu "Tko još živi na mojoj adresi"? (od 10 do 12 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112 c). Na javnoj raspravi koju će moderirati Sandra Benčić, programska voditeljica Centra za mirovne studije, o napretku provedbe Zakona govorit će predstavnik/ica Ministarstva unutarnjih poslova, a glavne izazove će predstaviti predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

ZAGREB - U organizaciji 17 ekoloških udruga i udruga ekoloških poljoprivrednika održat će se konferencija za novinare u povodu rasprave o novoj EU uredbi o sjemenu i sadnom materijalu. Udruge navode da bi pojedine stavke te uredbe mogle imati katastrofalne posljedice za očuvanje, razvoj i širenje domaćih, tradicijskih sorata kultiviranog bilja kao dijela naše baštine i osnove domaće poljoprivredne proizvodnje, a i kvalitete hrane na našem lokalnom tržištu. Na konferenciji će govoriti prof. dr. Marijan Jošt kao predstavnik sjemenarske struke te Sunčana Pešak iz udruge ZMAG, u ime udruga organizatora i potpisnica otvorenog pisma upućenog budućim hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu i Nevenu Mimici, budućem predstavniku u EU komisiji, koje će udruge predstaviti javnosti (11 sati, prostorije Zelene akcije, Frankopanska 1 a).

ZAGREB - Platforma Novi prostori govora u Novinarskom domu organizirat će javnu tribinu na temu "Grad Zagreb i mediji". Cilj tribine je otvoriti razgovor s predstavnicima političkih stranaka, kandidatima za zastupnike u Gradskoj skupštini, članovima akademske zajednice, predstavnicima medija i zainteresiranim građanima o pitanjima vezanim uz medije na lokalnoj razini i mogućnostima razvoja medijske politike u Zagrebu. Na tribini će uvodno govoriti docentica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti dr. Viktorija Car, a tribinu će moderirati Jelena Berković iz GONG-a (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media trebali bi svjedočiti Sanaderov tjelohranitelj Davor Blažević Tigar, HDZ-ov dužnosnik Mladen Lacković i splitski ugostitelj Željko Bilić (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Tomislav Rubić

navečer - Srebrenka Parlov

tefefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙