FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 4. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Pod parolom "Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota" danas je na zagrebačkom Trgu maršala Tita po sedmi put održan veliki javni prosvjed građanske inicijative "Krug za trg" s kojega je ponovno upućen zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga u Kazališni trg. Zapitavši se i zašto taj trg nosi Titovo ime, Branimir Lukšić je ocijenio kako se radi o još uvijek postojećem "duhu novog jugoslavenstva". "Jedan od razloga neskidanja imena Tita na ovom trgu je zacijelo i fenomen novog jugoslavenstva čiji je centar u Zagrebu u brojnim političkim, društvenim, kulturnim, medijskim i drugim institucijama. Duh toga novog jugoslavenstva očituje se u nastojanju da se velikosrpska agresija u Hrvatskoj prikaže kao građanski rat, u pokušaju povezivanja na regionalnoj osnovi bivših jugoslavenskih republika, u popustljivoj, čak podložničkoj, politici prema Srbiji od strane vrhova vlasti u Hrvatskoj", istaknuo je Lukšić

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas boravila prva potpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i tom prigodom održala konferenciju za novinare na kojoj se posebno osvrnula na teritorijano povezivanje hrvatskoga juga, naglasivši kako je Europska komisija naručila studiju isplativosti koja je pokazala, po prvim rezultatima, da je izgradnja mosta najisplativija varijanta kada je u pitanju teritorijalno povezivanje.

ZAGREB - Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije priopćio je danas kako je "u izjavama pomoćnika ministra za komunikacije i transport Bosne i Hercerovine Izeta Bajrambašića o gradnji Pelješkog mosta iznesen niz netočnosti" te da one ni na koji način ne pridonose dobrosusjedskim odnosima.

Podsjetivši na Bajrambašićevu tvrdnju kako je prije gradnje mosta potrebno utvrditi pomorsku granicu, HDZ smatra kako to nije točno jer se lokacija budućeg mosta nalazi duboko u hrvatskom teritoriju. "Čak i da se za Republiku Hrvatsku utvrdi najnepovoljnije rješenje granice u Malostonskom zaljevu, most kopno-Pelješac još uvijek bi od te granice bio udaljen za 500 metara", ističe HDZ. Navodi kako je pravo neškodljivoga prolaza u i iz Luke Neum oko kojeg dvoji Bajrambašić, kako to i predviđa Međunarodna konvencija o pravu mora osiguran usuglašavanjem osnovnih elmenata mosta, čime je definiran plovni put. "Usuglašeni elementi mosta to jest njegova visina i raspon između srednjih stupova dogovoreni su i potpisani u Sarajevu 7. prosinca 2006. između predstavnika Vlade RH i Vijeće ministara BiH", navodi dubrovačko-neretvanski HDZ.

SAVUDRIJA - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak Taritaš danas je govoreći o problematici nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, na 19. Forumu poslovanja nekretninama u Savudriji, poručila kako rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata istječe 30. lipnja te se, kako je rekla "neće pomicati ni za jednu jedinu minutu".

Podsjetila je kako je do sada pristiglo oko 150 tisuća zahtijeva za legalizacijom objekata, no u konačnici ih se očekuje više od 200 tisuća. Ministrica Mrak Taritaš naglasila je kako će do kraja svibnja iz Vojno-geografskog instituta u Beogradu u Hrvatsku stići vojne avionske snimke kojima će mnogi moći regulirati svoju gradnju.

ZAGREB - Čak 81 posto učenika osmih razreda u Hrvatskoj konzumiralo je alkohol najmanje jednom ili više puta u životu, pokazali su preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima djece i mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću, koje su danas u zagrebačkom parku Maksimiru predstavili ministar zdravlja Rajko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta "Zdrav za 5" na više od 12.000 učenika iz cijele Hrvatske pokazali su da je 11 posto ispitanih učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu konzumiralo marihuanu ili hašiš, a gotovo svaki treći učenik je u životu jednom ili više puta udisao ljepila ili neka druga otapala (inhalanti).

SLAVONSKI BROD - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da njegovo ministarstvo ne određuje cijene mlijeka i mlječnih proizvoda, ali se nada da je u prijedlog većih cijena, koje mljekare opravdavaju teškoćama u poslovanju, ukalkulirano i povećanje otkupne cijene prema proizvođačima mlijeka. Upozorio je kako se mlijeko već godinama prodaje na akcijama u velikim trgovačkim lancima, koje ruše cijenu mlijeka i mlječnih proizvoda. To nije dobro jer stvara gubitke prehrambenom sektoru koji se prelamaju i na primarnoj proizvodnji, tvrdi Jakovina.

ZAGREB - Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić prokomentirao je danas, na upit novinara, to što njegov protukandidat Milan Bandić na otvorenje cesta i vrtića dovodi svećenike, kao "na neki način, kupovinu birača". Novinari su u parku Maksimiru pitali Ostojića, koji je kao ministar zdravlja sudjelovao na predstavljanju projekta "Zdrav za 5", da prokomentira to što Bandić u zadnje vrijeme na otvorenje cesta i vrtića dovodi svećenike, s obzirom da je Hrvatska po Ustavu sekularna država te da u vrtićima nisu sva djeca i djelatnici iz katoličkih obitelji. Ostojić je rekao da je to, na neki način, kupovina birača. "Znamo i sami što se radi u školama, što se radi u hramovima, što se radi u crkvama. To je davno rečeno", istaknuo je.

OSIJEK - U sklopu projekta "Wine tour", kojeg provodi Osječko-baranjska županija, u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi danas je otvorena Regionalna vinoteka koja će predstavljati vina s područja županije. Projekt je vrijedan 1,25 milijuna eura, najvećim dijelom financiran je sredstvima europskih fondova, a obuhvaća obnovu vinskih cesta te izgradnju regionalne i lokalnih vinoteka u četiri vinogorja Osječko-baranjske županije - erdutskom, baranjskom, đakovačkom i feričanačkom

ĐAKOVO, 4. svibnja 2013. (Hina) - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je u Đakovu, u Maloj gradskoj vijećnici, uručila predstavnicima dviju udruga povelje u povodu upisa slavonskog bećarca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Povelje je uručila predsjedniku Saveza kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje Tomislavu Vukadinu te predstavniku Društva za promicanje hrvatske kulture Šokadija Željku Andričeviću. Oni su povelje primili ih simbolično u ime svih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj.

RIJEKA, 4. svibnja 2013. (Hina) - Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren danas u nazočnosti brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših hrvatskih državnih dužnosnika i brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva, a formalno su ga otvorili predsjednici RH Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek el-Kuvari. Svečani skup, koji je vodio glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, pozdravili su u uz riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik RH Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Vlade RH predsjednik Komisije za odnose Vlade RH s vjerskim zajednicama i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, šef izaslanstva EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enzo Rodinis.

RIJEKA - U Vijećnici Grada Rijeke danas je održana svečanost u povodu više obljetnica Ivan Gorana Kovačića (1913.-1943.) – stote godine rođenja, sedamdeset godina od pjesnikove smrti i pola stoljeća pjesničke manifestacije "Goranova proljeća". Na skupu su o Kovačićevu značaju, među ostalima, govorili predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i književni kritičar Mladen Urem.

PULA - Izložba pod nazivom "Eksperimenti" najvažnijega istarskog umjetnika Antuna Motike (Pula, 1902.-Zagreb, 1992.) svečano je danas otvorena u pulskom Muzeju suvremene umjetnosti Istre u sklopu obilježavanja Dana grada Pule. Izložba se temelji na dvije donacije obitelji Motika, onoj pulskoj iz 2006. i zagrebačkoj iz 2008. godine, a pojačana je i radovima slične vokacije iz Kolekcije "Marinko Sudac".

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙