FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Eksperimenti" Antuna Motike

Autor: dspo
PULA, 4. svibnja 2013.(Hina) - Izložba pod nazivom "Eksperimenti" najvažnijega istarskog umjetnika Antuna Motike (Pula, 1902.-Zagreb, 1992.) svečano je danas otvorena u pulskom Muzeju suvremene umjetnosti Istre u sklopu obilježavanja Dana grada Pule.

Izložba se temelji na dvije donacije obitelji Motika, onoj pulskoj iz 2006. i zagrebačkoj iz 2008. godine, a pojačana je i radovima slične vokacije iz Kolekcije "Marinko Sudac".

Ustvrdivši kako je ova izložba koja je održana prošle godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u povodu 110. godišnjice umjetnikova rođenja i 20. godišnjice njegove smrti naišla na veliki interes publike i kritike, autorica ove izložbe te kustosica u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Ivana Janković istaknula je kako se ovom izložbom pulskoj publici predstavlja do sada nepoznati Motikin opus, odnosno radovi koji su nastali između 1941. i 1974. godine i čine njegovu eksperimentalnu fazu.

"Ovom izložbom činimo hommage avangardnoj i radikalnoj fazi Motikina stvaralaštva. Tu su radovi koji imaju obilježja dadaizma i realizma, a te je radove stvarao u skrovitosti svoga ateljea, daleko od pogleda javnosti", istaknula je autorica izložbe na otvaranju. Dodala je kako se Motika tijekom svoga dugogodišnjeg stvaralaštva pokazao kao umjetnik snažne vizualne kreativnosti, potvrđujući se u različitim poljima umjetničkog izražavanja.

Govoreći o značenju ove izložbe ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojić Cvajner istaknula kako je ona iznimno velika te se poklopila i s obilježavanjem pete obljetnice Muzeja suvremene umjetnosti Istre. "Ova izložba je za sve nas veliko iznenađenje. To je onaj skroviti Motika suštinski eksperimentator, ljubitelj tišine koji je od ničega stvarao u minijaturi velika djela i zato spada u onu generaciju tihih revolucionara", poručila je Ostojić-Cvajner.

Izložbu, čijem je otvaranju nazočila i pomoćnica ministrice kulture Vesna Bulatović, svečano je otvorio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Inače, premda ga kritičari po postimpresionističkim suptilnim aktovima i lirskim interijerima najčešće svrstavaju među velikane hrvatskog slikarstva međuratnog razdoblja, Motikina sklonost eksperimentiranju u najrazličitijim medijima pokazuje da se vrlo rano odmaknuo od definicije klasičnog modernog umjetnika i približio se vizualnim istraživanjima specifičnim za suvremenu umjetnost.

Izložba će biti otvorena do 2. lipnja.

(Hina) xdspo ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙