FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: rat ne popušta, na udaru sunitske četvrti Baniasa

Autor: vkla
ZAGREB, 3. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Sirijske vladine snage bombardiraju sunitske četvrti grada Baniasa na zapadu zemlje, javljaju u petak agencije, podsjećajući da rat u toj zemlji ni nakon dvije godine ne pokazuje nikakve znakove popuštanja i da je SAD prvi puta javno priznao da razmišlja o naoružavanju pobunjenika.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), javlja da vladine snage pretražuju kuće i uhićuju ljude u području južno od grada, stvarajući paniku kod stanovnika.

"Pribojavam se da bi se mogao dogoditi pokolj sličan onom u četvrtak u Baydi", kazao je čelnik te nevladine udruge sa sjedištem u Londonu, Rami Abdel Rahmane. U Baydi, južnoj periferiji Baniasa, jučer je poginula najmanje 51 osoba, većinom civili, tvrdi OSDH.

Banias broji 40.000 stanovnika, od kojih su 50 posto suniti, a 45 posto Alaviti, kojima pripada i predsjednik Bašar al-Asad. Ostali su kršćani i ismailiti. Sunitska sela oko Baniasa broje oko 20.000 stanovnika.

Istovremeno je u petak obitelj američkog novinara Jamesa Foleya, koji je posljednji put viđen u sjeverozapadnoj Siriji 22. studenoga, priopćila da su njihovog sina zatočili agenti sirijske obavještajne službe. Istražitelji vjeruju, prenosi GlobalPost, da su Foley i nekolicina zapadnih novinara zatočeni u zatvoru pokraj Damaska. Foley je prethodno bio otet i u Libiji.

Na Svjetski dan slobode medija, novinarske udruge su upozorile da je prošle godine ubijeno 70 novinara diljem svijeta. U 2013. je do sada smrtno stradalo 17 novinara.

(Hina) xvk yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙