FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze blago porasle u očekivanju podataka iz SAD-a

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim buzrama cijene dionica danas su blago porasle, no investitori su na oprezu uoči objave američkih podataka o zaposlenosti za travanj.

Londonski FTSE oko 13,30 sati bio je u plusu 0,23 posto na 6.475 bodova, frankfurtski DAX 0,17 posto na 7.975 bodova, a pariški CAC 0,13 posto na 3.859 bodova.

Očekuje se da će mjesečno izvješće o zaposlenosti pokazati poboljšanje na američkom tržištu rada. U anketi Reutersa, ekonomisti procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za 145.000, no i da je stopa nezaposlenosti ostala na 7,6 posto. Usporedbe radi, u ožujku je bilo otvoreno razočaravajućih 88.000 radnih mjesta.

„Sva pažnja danas će biti usmjerena na američko izvješće o zaposlenosti za travanj. Nakon razdoblja slabijih gospodarskih podataka tijekom posljednjih nekoliko tjedana, tržište i danas očekuje slabe brojke“, kaže Rebecca O'Keeffe iz tvrtke Interactive Investitor.

U međuvremenu, Europska komisija objavila je proljetne gospodarske prognoze za Europu. Pritom za najveće europsko gospodarstvo, Njemačku očekuje da će ostvariti rast u ovoj i idućoj godini, ali je ipak snizila prognozu rasta za 2013. na 0,4 posto, s ranije procijenjenih 0,5 posto. S druge strane, za ciparsko gospodarstvo očekuje pad aktivnosti za 8,7 posto u 2013. i 3,9 posto u 2014.

Od većih gubitnica, izdvaja se dionica britanske banke Royal Bank of Scotland, čija je cijena pala za više od 4 posto, nakon što je izvjestila o prvoj tromjesečnoj dobiti u 18 mjeseci, no analitičari su ostali razočarani jer nije ispunila očekivanja. Banka je objavila da će tijekom 2014. završiti s restrukturiranjem, što će britanskoj vladi omogućiti da je ponovno privatizira.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas nije radilo.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙