FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 3. svibnja

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 3. svibnja:

SOTIN/VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović obići će u Sotinu mjesto na kojem je nedavno otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima žrtava iz Domovinskog rata (11,45 sati), a zatim će u Vukovaru položiti vijence na spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari (12,20 sati) i na Memorijalnom groblju u Vukovaru (12,35 sati). U 13 sati će predsjednik Republike nazočiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara u prigodi Dana grada Vukovara te se obratiti nazočnima. Na sjednici, u povodu dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, bit će dodijeljene gradske nagrade i priznanja. U Veleučilište u Vukovaru predsjednik Josipović održat će predavanje u okviru projekta "Prema europskom građanstvu" (17 sati). Cilj projekta je usmjeriti pažnju javnosti na pitanja građanstva u EU, kako bi se građane pripremio za sudjelovanje u javnom i demokratskom životu Unije, čija Hrvatska uskoro postaje članicom.

- U Vukovaru će boraviti i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji će obići gradilište Područne škole Sotin (8,30 sati) te obnovljenu Tehničku školu "Nikola Tesla" (9,25 sati) u koju se učenici i nastavnici vraćaju nakon tri godine. U Veleučilištu "Lavoslav Ružička" ministar Jovanović će s dekanicom Gordanom Bujišić potpisati trogodišnje programske ugovore kojima će se osigurati besplatni studij za sve redovite studente koji studiraju na ovome visokom učilištu (11 sati). Ministar Jovanović sudjelovat će na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana grada Vukovara.

RIJEKA - Predsjednik Vlade Zoran Milanović boravit će u posjetu Gradu Rijeci. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Predsjednik Vlade Zoran Milanović održat će sastanak s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za promet Siimom Kallasom (10 sati, Gradska vijećnica, Korzo 16, snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka, nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje). U 10,30 sati predviđen je obilazak Luke Rijeka brodom (ulazak na brod na rivi Boduli) te razgledavanje kontejnerskog terminala i Zagrebačke obale. Nakon svečanog puštanja u rad dviju dizalica Luke d.d. Rijeka (11,30 sati, Orlandov gat) premijer Milanović će se obratiti nazočnima. Premijer će zatim sudjelovati na svečanoj akademiji u povodu Dana oslobođenja Grada Rijeke te se obratiti nazočnima (12,30 sati, Primorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1).

ZABOK - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetit će dvorac Bračak u Zaboku i općine Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. U sklopu posjeta odlagalištu komunalnog otpada Tugonica upoznat će se s tijekom nastavka sanacije odlagališta za koji je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) izdvojeno više od devet milijuna kuna. Ministar Zmajlović održat će konferenciju za novinare u dvorcu Bračak u Zaboku, a na konferenciji će nazočiti i direktor FZOEU Dinko Polić, ravnatelj REGEA-e Julije Domac, županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić te načelnik općine Marija Bistrica Stjepan Muhek (14 sati, dvorac Bračak).

ZAGREB - Posebni UN-ov izvjestitelj za osobe s invaliditetom Shuaib Chalklen održat će konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o stanju ljudskih prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj (15 sati, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Savska cesta 41/3). Chalklen je tijekom višednevnog boravka u Hrvatskoj razgovarao s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, obišao je dvije ustanove za smještaj osoba s invaliditetom te razgovarao s predstavnicima udruga i saveza osoba s invaliditetom. Domaćin njegova posjeta Hrvatskoj bila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

SPLIT - Petorici optuženih za željezničku nesreću u Rudinama kod Splita, u kojoj je u ljeto 2009. poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika, na splitskom Županijskom sudu trebale bi biti izrečene nepravomoćne presude. Za nesreću nagibnog vlaka optuženi su bivši direktor HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke "Intrade" Ivan Tomašković, savjetnik u toj tvrtki Jozo Bazina, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Branko Tišljar. Suđenje je počelo u siječnju 2011. od kada je sudac Damir Romac saslušao članove obitelji stradalih te brojne druge svjedoke među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba. Zastupnica optužbe Rene Laura smatra da su okrivljeni počinili teško kazneno djelo protiv sigurnosti i to s neizravnom namjerom, zbog čega je tražila osuđujuće presude. Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina, no odluči li sud da se ipak radilo o nehaju, kazne mogu biti manje (12 sati, Županijski sud).

ZAGREB - Javni prosvjed članova Sindikata hrvatskih željezničara i radnika društva Održavanje vagona d.o.o. Osim neisplate plaće za ožujak 2013., sindikat navodi da je razlog održavanja javnog prosvjeda nastavak propadanja HŽ Carga d.o.o. zbog čije nelikvidnosti u kratkom roku prijeti urušavanje cjelokupnog željezničkog sustava (10,30 sati, Strojarska 17).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik za financije Slavko Kojić održat će konferenciju za novinare o financijskom stanju Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga (11 sati, Gradska uprava, Trg S. Radića 1, dvorana 372).

ZAGREB - U povodu 15. obljetnice smrti ministra obrane Gojka Šuška izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom. položit će vijence i zapaliti svijeće na grob Gojka Šuška na Mirogoju (10 sati).

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tradicionalno će na Dan slobode medija svečano dodijeliti godišnje novinarske nagrade i proglasiti dobitnika nagrade Novinar godine za 2012. (12 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙