FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi gospodarski podaci srušili cijene dionica na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 2. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, nakon dva dana rasta, jer makroekonomski podaci ukazuju na anemičan rast američkog gospodarstva, pa ulagače nije ohrabrila ni poruka Feda da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Nakon što je dva dana zaredom dosezao nove rekordne razine, jučer je S&P 500 pao 0,93 posto, na 1.582 boda. Dow Jones oslabio je, pak, 0,94 posto, na 14.700 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 3.299 bodova.

Kao i niz drugih podataka u posljednje vrijeme, i jučer objavljena makroekonomska izvješća ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Prema podacima konzultantske kuće ADP, u privatnom je sektoru u travnju otvoreno samo 119.000 novih radnih mjesta, najmanje od rujna prošle godine i znatno manje od 150.000, koliko su očekivali analitičari.

Institut za menadžere nabave izvijestio je, pak, da je njegov indeks industrijske aktivnosti u travnju skliznuo s 51,3 na 50,7 bodova, što ukazuje na usporavanje rasta aktivnosti.

Zbog toga ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje nakon dvodnevne sjednice Feda u kojemu američka središnja banka poručuje da će nastaviti provoditi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica dosadašnjim tempom, a ako bude potrebno, možda će ih i povećati.

Najveće su gubitnice jučer bile dionice u rudarskom i energetskom sektor. S&P indeks rudarskog sektora potonuo je 1,7, a energetskog 1,6 posto.

Posljedica je to pada cijena sirovina, nakon neočekivanog usporavanja aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru, što je još jedan u nizu podataka koji ukazuje na sve sporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Na većini europskih burzi jučer se zbog blagdana nije radilo, dok je londonski FTSE indeks ojačao 0,33 posto, na 6.451 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙