FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: iz spomeničke rente sufinancirana obnova 21 građevine

Autor: hsup
RIJEKA, 30. travnja 2013. (Hina) - U programu sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene urbanističke cjeline grada Rijeke sufinanciranjem iz spomeničke rente dosad je uspješno uređena 21 građevina, za što je izdvojeno više od 9,5 milijuna kuna, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Novac za sanacije i obnove na temelju programa dodjeljuje se za građevine koje su registrirane kao kulturno dobro na području zaštićene urbanističke cjeline Rijeke, određene rješenjem Ministarstva kulture iz 2006., a sufinancirati se može 40 ili 50 posto potrebne svote, ovisno o zoni u kojoj je građevina.

Gradonačelnik Vojko Obersnel iskazao je zadovoljstvo ostvarenim, ističući da je program, koji od 2006. provodi Odjel gradske uprave za kulturu, pokrenut kako bi se suvlasnicima zgrada pomoglo urediti dijelove u zajedničkom vlasništvu, uljepšao grad i omogućili kvalitetniji uvjeti življenja.

Rekao je da je Rijeka bogata zgradama iz 18. i 19. stoljeća, koje imaju lijepe fasade, ali troškovi njihova uređenja su veliki. Ocijenio je da je riječki Stari grad primjer kako se ulaganjem u uređenje fasada i partera može postići da zanemareni dio grada oživi. Dodao je da će uređenjem rimskog Principija i Trga pul Vele crikve Stari grad postati atraktivna zona za sve koji dolaze u Rijeku.

Na konferenciji su bili i ovlašteni predstavnici zgrada koje su uređene na osnovi programa.

Dunja Alilović-Škalamera rekla je da je primjer uređenja zgrade u četvrti Belvederu potaknuo i suvlasnike drugih zgrada u tom dijelu grada da ih počnu uređivati.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙