FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje i na kraju tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Kao i većinu ovoga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, obilježeno niskom likvidnošću i stagnacijom Crobexa, jer investitori nisu spremni znatnije riskirati uoči objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,53 posto, na 1.946 bodova, a Crobex10 0,69 poto, na 1.094 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego dan prije.

Najviše se trgovalo povlaštenim dionicama Adrisa i dionicama HT-a, čija je cijena stagnirala.

„I danas bi na domaćem tržištu likvidnost mogla biti niska, jer nema poticajnih vijesti. A uz tako niske promete, teško je procijeniti u kojem smjeru bi indeksi mogli krenuti. Na inozemnim burzama većina indeksa je u blagom plusu, no ne vjerujem da će to znatnije utjecati na raspoloženje kod nas, gdje su investitori na oprezu pred objavu financijskih izvješća“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle,

zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i padu nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna.

Dow Jones ojačao je 0,17 posto, dok je S&P 500 porastao 0,40, a Nasdaq indeks 0,62 posto.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok su na europskim tržištima blago pale, nakon pet dana neprestanog rasta.

„U fokusu investitora na inozemnim burzama danas će biti objava podatka o američkom bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje. Ekonomisti procjenjuju da je porastao 3 posto rasta, na krilima rasta osobne potrošnje. No, većina ih ne očekuje nastavak takvog rasta, nego usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine, a to bi moglo utjecati na burze“, smatra Bešević Vlajo.

A na domaćoj bi se burzi, dodaje, u većem fokusu investitora mogla naći dionica Ine, zbog razgovora hrvatske i mađarske strane o vlasničkim i upravljačkim pitanjima u toj naftnoj kompaniji.

Osvrćući se na medijski napis o tome kako mađarski MOL traži hitne pregovore o novom dioničarskom ugovoru u Ini te da je mađarska kompanija spremna na ustupke za potpunu vlasničku kontrolu nad Inom, premijer Zoran Milanović jučer je kazao da u ovome trenutku nema nikakvih formalnih pregovora s MOL-om oko Ine.

„Mađarska strana želi pregovarati, mi naravno razgovaramo cijelo vrijeme, ali razgovori na kraju nikog ne obvezuju jer nema nikakvog formalnog dogovora, niti je itko u ime Vlade i države kao dioničara ovlašten preuzimati bilo kakve obveze", rekao je premijer.

Dionicom Ine jučer je ostvaren promet od svega 17.080 kuna, a cijena joj je pala gotovo 3 posto, na 4.270 kuna.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙