FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 24. travnja

Autor: mcur
ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 24. travnja.

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će 3. gospodarskom forumu Splitsko-dalmatinske županije (9 sati, Ekonomski fakultet u Splitu). Nakon toga, nazočit će svečanom otvorenju Sajma i izložbe vojne opreme "ASDA" u Spaladium Areni (10 sati), gdje će biti i ministar obrane Ante Kotromanović te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić. Potom je predviđen odlazak na pokaznu vježbu Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Bojne za specijalna djelovanja, Akro skupine "Krila oluje" te Pukovnije Vojne policije u lučici Poljud (11,30 sati).

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora kojim se propisuje da o uvjetnom otpustu zatvorenika odlučuje sud, a ne kao do sada povjerenstvo. O uvjetnom otpustu, prema konačnom prijedlogu zakona koji je dio paketa kaznenih zakona, odlučuje rješenjem županijski sud na čijem području zatvorenik izdržava kaznu i to u vijeću sastavljenom od tri suca. O uvjetnom otpustu moći će se odlučivati tek nakon što osuđenik izdrži polovinu kazne, a ne kao do sada jednu trećinu (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije održat će se na temu "Vrednovanje učinaka i analiza Strategije suzbijanja korupcije iz 2008. godine". Među desetak najavljenih izlaganja su i ona Orsata Miljenića, ministra pravosuđa koji će govoriti o borbi protiv korupcije u svjetlu ulaska u EU, suca Vrhovnog suda Marina Mrčele koji će se osvrnuti na pet godina Strategije, zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji će predstaviti europsko antikorupcijsko tijelo GRECO, dok će o pozitivnim i negativnim stranama u primjeni Strategije kao bivša predsjednica Vlade govoriti Jadranka Kosor (12 sati, dvorana Stjepana Radića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora održat će sjednicu, na čijem su dnevnom redu prijedlozi odluka o razrješenju i imenovanju dijela članova Vijeća za elektroničke medije (13,30 sati, dvorana "Ivan Mažuranić", Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije održat će zajedničku tematsku sjednicu o slobodi govora i nacionalnoj ravnopravnosti u medijima u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na Hrvatskoj radioteleviziji (14 sati, dvorana Ivana Mažuranića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

(*) VAŠKA - Nastavak radova na izgradnji sustava navodnjavanja Kapinci - Vaška u Virovitičko-podravskoj županiji otvorit će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Riječ je o sustavu navodnjavanja za 1260 hektara zemlje, od čega je 800 ha državnog zemljišta, koji će omogućiti za stotinjak obiteljskih gospodarstava ratarsku i povrtlarsku proizvodnju. Vrijednost sustava je oko 68,5 milijuna kuna od čega državni proračun financira 99 posto. Na svečanosti će nazočiti generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, predstavnici županije i općine Sopje te Udruge korisnika sustava navodnjavanja (10 sati, Vaška).

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Uprava za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova održat će zajedničku konferenciju na temu požara otvorenog prostora, a na konferenciji će govoriti glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i voditelj inspekcije zaštite od požara Davor Kadojić Balaško (11 sati, amfiteatar Ravnateljstva policije, Ilica 335. Novinari trebaju na portu Ravnateljstva doći najkasnije do 10,30 sati).

ZAGREB - Vrhovni sud će na javnoj sjednici razmatrati žalbu bivšeg potpredsjednika vlade Radimira Čačića na odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru. Čačić je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj početkom 2010., a njegovi odvjetnici najavili su da će tražiti "nešto manju kaznu", jer na drastičnije smanjenje ili uvjetnu kaznu, čak i da je prihvati Vrhovni sud, ne bi pristala mađarska strana (11 sati, Trg Nikole Šubića Zrinskoga 3).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, 28. travnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Koordinacija SSSH zaštite na radu organiziraju konferenciju za novinare na temu "Zajedno u sustavu zaštite na radu - prevencijom do zdravog i sigurnog radnog mjesta" (10 sati, Radnički dom, Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2, dvorana 518/V. kat).

RIJEKA - Sveučilište u Rijeci održat će konferenciju za novinare u povodu nedavne odluke Sveučilišnoga senata o osnivanju novoga Fakulteta za zadravstvene studije, na koju je suglasnost dalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. O budućoj djelatnosti i važnosti osnivanja te nove sastavnice govorit će ministar Željko Jovanović, rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Alan Šustić (10 sati, Rektorat Sveučilišta u Rijeci, mala svečana dvorana I. kat, Trg braće Mažuranića 10).

ZAGREB - UNICEF Hrvatska predstavit će novinarima nalaze svog istraživanja o tome kako žive djeca i roditelji u Hrvatskoj danas, te što žele i očekuju od svojih zajednica. Riječ je o najvećem istraživanju ikad provedenom u Hrvatskoj koje daje detaljnu sliku o toj temi i može, ističu u UNICEF-u Hrvatska, oslužiti kao vodič za podršku društva roditeljima te unapređenje politika i stručne prakse u skladu s rastućim potrebama i očekivanjima roditelja i djece (9 sati, UNICEF, Radnička cesta 41/7).

ZAGREB - Ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative Poreč - CGI održat će konferenciju za novinare s koje će uputiti zahtjev političkim strankama da na predstojećim lokalnim izborima poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova te kandidiraju najmanje 40 posto žena. Također će još jednom upozoriti da je dužnost političkih stranaka voditi računa o interesima i potrebama žena koje čine 52 posto stanovništva (11 sati, Kuća ljudskih prava, Selska 112c). Konferencije za novinare održat će se istovremeno još u Splitu, Poreču i Pakracu.

ZAGREB - Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Pravednik održat će konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o tome što je sve poduzela u vezi posjeta svojih članova Veljku Mariću koji izdržava zatvorsku kaznu u Republici Srbiji, te o odnosu hrvatske vlasti prema svom državljaninu koji, ističu, nije smio biti suđen u Republici Srbiji za navodna počinjena nedjela izvršena u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata (10 sati, Bužanova 12B, 4. kat, prezime Vukoja).

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" govorit će na konferenciji za novinare o raspisivanju referenduma o braku s referendumskim pitanjem "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?" (10 sati, Hotel Westin, Ulica Izidora Kršnjavog 1).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb yjn/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙